FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada RS: Srebrenica proglašena prodručjem od posebnog socijalno-ekonomskog značenja

BANJA LUKA, 28. ožujka 2007. (Hina) - Vlada Republike Srpske (RS) na svojem je zasjedanju u srijedu usvojila odluku kojom se općina Srebrenica proglašava područjem od posebnog socijalno-ekonomskog značenja.
BANJA LUKA, 28. ožujka 2007. (Hina) - Vlada Republike Srpske (RS) na svojem je zasjedanju u srijedu usvojila odluku kojom se općina Srebrenica proglašava područjem od posebnog socijalno-ekonomskog značenja.

Na tiskovnoj konferenciji o ovome je govorio ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac. Po njegovim riječima, vlada RS je u srijedu obvezala sve organe državne uprave, javne ustanove i poduzeća u kojima je država većinski vlasnik da osiguraju ravnomjerno zapošljavanje konstitutivnih naroda u Srebrenici.

Istodobno je Vlada RS obvezala i Komisiju za reviziju privatizacije srpskoga entiteta da obavi reviziju privatizacije državnih poduzeća u Srebrenici.

"Sva ministarstva Vlade RS, javna poduzeća i ustanove u kojima je većinski državni kapital odmah će pristupiti izradi posebnih socijalno-ekonomskih programa i razvojnih projekata koje će realizirati na području općine Srebrenica i na idućoj sjednici ovaj program će biti kompletiran", izjavio je ministar Lipovac, i naglasio kako će se u realiziranje ovoga programa utrošiti više od 6 milijuna eura.

Lipovac je također precizirao da će u programu Elektroprivreda RS sudjelovati s oko dva milijuna eura, "Putevi RS" s oko tri milijuna, dok će preostala sredstva osigurati ministarstva Vlade RS.

Sukladno odluci da se općina Srebrenica proglasi područjem od posebnog socijalno-ekonomskog značenja, Vlada RS je donijela i odluku da se u ovoj općini osnuje Centar za nenasilnu komunikaciju, a poduprijeti će i aktivnosti koje se odnose na obilježavanje mjesta stradanja stanovnika Srebrenice u razdoblju od 1992-1995. godine.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lipovac je najavio i formiranje posebnog povjerenstva za Srebrenicu, koju će činiti ministarstva i organi općine Srebrenica, a zadatak će biti da Vladi RS predlaže programe i projekte za razvoj područja ove općine.

Bošnjački vijećnici u Srebrenici donijeli su prošloga tjedna rezoluciju kojom traže izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske i pripajanje Federaciji BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schwarz-Schilling, koji je osudio takav potez, kazao je u početkom tjedna kako bi Srebrenica trebala dobiti status poput Vukovara u Hrvatskoj, jer bi to osiguralo najbrži gospodarski i društveni razvoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙