FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva hrvatska konferencija o sigurnosti hrane

OPATIJA,27. ožujka 2007.(Hina) - Prva konferencija o sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj, namijenjena tvrtkama u prehrambenoj i industriji stočne hrane, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, počela je s radom danas u Opatiji.
OPATIJA,27. ožujka 2007.(Hina) - Prva konferencija o sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj, namijenjena tvrtkama u prehrambenoj i industriji stočne hrane, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, počela je s radom danas u Opatiji.

Konferencija se organizira s ciljem olakšanja postupka prilagodbe EU i uvođenja novog sustava sigurnosti hrane. Gospodarstvenicima će se tijekom dvodnevnog rada skupa predstaviti novi Zakon o hrani i novi Zakon o veterinarstvu te pojasniti na koji će način nove mjere olakšati njihovo poslovanje.

Predstavit će se i uredba koja se pod nazivom "higijenski paket" primjenjuje u EU od početka prošle godine. Njome se u tvrtke uvode obavezni interni sustavi samokontrole, a pod nadzorom se nalazi i sva hrana za ljude i životinje, u svim razinama proizvodnje, prerade i distribucije.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković istaknuo je prigodom otvaranja skupa da se Hrvatskoj usklađenje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU ne nameće iz EU, već da je ono Hrvatskoj potrebno kako bi se uveli bolji standardi i upravljanje institucijama u kontroli hrane. Time se stvaraju pretpostavke uvođenja veće odgovornosti proizvođača te posljedično smanjenje nadzora i smanjenje ukupnih troškova, kazao je.

Čobanković je rekao da Hrvatska nedovoljno koristi svoje rezerve u proizvodnji ekološke i organske hrane te do sada nedovoljno vrednovanih autohtonih proizvoda. Ministar je istaknuo važnost zakonske zaštite ovih proizvoda.

Ministar Čobanković kazao je da je u cilju povećanja konkurentnosti primarne poljoprivredne proizvodnje uvedeno više instrumenata među kojima je izdvojio poticaje i potpore.

Čobanković je, ilustrirajući uzlazni trend poticaja i potpora za poljoprivrednu proizvodnju, naveo da su oni u 1999. iznosili 980 milijuna kuna, 2003. su dosegli 1,5 milijardi kuna, a prošle godine su premašili dvije milijarde kune.

Kako je rekao, tim se mjerama stvara financijski okvir za razvoj sektora te omogućava da se poljoprivredom nastave baviti svi oni koji su za to zainteresirani.

Na otvaranju konferencije okupljene su pozdravili predsjednik HGK Nadan Vidošević i pomoćnik ministra zdravstva i socijalne skrbi Nenad Lamer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙