FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORH: Prezentacija izmjena zakona o obrani te o službi u OSRH

ZAGREB, 26. ožujka 2007. (Hina) - U Ministarstvu obrane prezentirane su danas izmjene Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama, prihvaćene na prošlotjednoj sjednici Vlade i upućene u saborsku proceduru, a prezentaciji je bio nazočan i ministar obrane Berislav Rončević sa suradnicima.
ZAGREB, 26. ožujka 2007. (Hina) - U Ministarstvu obrane prezentirane su danas izmjene Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama, prihvaćene na prošlotjednoj sjednici Vlade i upućene u saborsku proceduru, a prezentaciji je bio nazočan i ministar obrane Berislav Rončević sa suradnicima.

Hrvatska želi podići razinu sposobnosti hrvatskog obrambenog sustava racionalno koristeći raspoloživa sredstva i želi ući u sustav kolektivne sigurnosti, istaknuo je ministar Rončević dodavši da Hrvatska ide prema profesionalizaciji Oružanih snaga, prema projekciji, do 2010. godine.

Prema predloženim izmjenama zakona, Hrvatski bi sabor mogao, na Vladin prijedlog i uz suglasnost predsjednika Republike kao vrhovnog zapovjednika, odlučiti da se novaci više ne pozivaju na obvezu služenja vojnog roka ako to dopuste sigurnosne procjene te ukupno stanje obrambenog sustava.

Ministar obrane Berislav Rončević naglasio je da se ne radi o ukidanju obveznog služenja vojnog roka, nego o mogućnosti suspenzije te obveze budu li sigurnosne procjene pozitivne - ako nema opasnosti od rata i drugih ugroza, te ako to dopušta stanje obrambenog sustava.

Obvezno služenje vojnog roka moglo bi, prema procjenama, biti suspendirano 2008. godine.

Ministar Rončević pojasnio je da bi prijedlog o nepozivanju novaka izradilo Ministarstvo obrane u suradnji s Glavnim stožerom te na temelju sigurnosnih procjena i potreba Oružanih snaga. Napomenuo je kako se odredbe o nepozivanju novaka ne bi primjenjivale u slučaju izravne ugroženosti ili ratnog stanja.

Predloženo je i da odredbe o nepozivanju novaka može suspendirati predsjednik Republike uz supotpis premijera ako bi tijela državne vlasti bila onemogućena u redovitu obavljanju svojih dužnosti.

Vlada bi odlučivala o sudjelovanju hrvatskih vojnika u međunarodnim vojnim vježbama izvan Hrvatske u okviru međunarodnih obrambenih organizacija kojima je Hrvatska pristupila (Partnerstvo za mir) ili pristupa (NATO). U njezinoj bi nadležnosti bilo i odlučivanje o sudjelovanju vojnika drugih država u pružanju humanitarne pomoći.

Hrvatski sabor bi odlučivao o sudjelovanju vojske u međunarodnim vojnim vježbama izvan Hrvatske u kojima sudjeluju vojske država koje nisu pristupile međunarodnim vojnim organizacijama te o održavanju vojnih vježba u Hrvatskoj u kojima sudjeluju oružane snage država koje nisu članice međunarodnih obrambenih organizacija.

Izmjene predviđaju i mogućnost dragovoljna služenja vojnog roka, što bi se omogućilo i ženama, te osnivanje Vijeća za obranu koje bi razmatralo temeljne dokumente u području obrane i pratilo provedbu reforme obrambenog sustava.

Izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama predlaže se brisanje vremenskih ograničenja za sudjelovanje hrvatskih vojnika u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu - sadašnji zakon propisuje da u tim operacijama mogu sudjelovati 12 mjeseci uz mogućnost maksimalnog produljenja za tri mjeseca.

Predloženo je i skraćenje roka s dvije na jednu godinu koje bi vojnici nakon sudjelovanja u mirovnim misijama morali provesti u Hrvatskoj. Predlaže se i mogućnost da se umirovljenim časnicima i dočasnicima, koji svojim vladanjem nanesu štetu Oružanim snagama, uskrati pravo na nošenje vojne odore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙