FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: U ponedjeljak referendum o ustavnoj reformi

KAIRO , 25. ožujka 2007. (Hina/AFP) - Egipćani će u ponedjeljak izaći na referendum na kojemu će se izjasniti o ustavnoj reformi što ju je predložila administracija predsjednika Hosnija Mubaraka, prenose agencije.
KAIRO , 25. ožujka 2007. (Hina/AFP) - Egipćani će u ponedjeljak izaći na referendum na kojemu će se izjasniti o ustavnoj reformi što ju je predložila administracija predsjednika Hosnija Mubaraka, prenose agencije.

Očekuje se da kontroverzni referendum, koji je jedan od razloga polemike između Egipta i SAD-a, bojkotira ujedinjena oporba.

Tri mjeseca nakon što je najavljen i nepunih tjedan dana nakon što ga je parlament usvojio po hitnom postupku, paket s 34 ustavna amandmana bit će ponuđen na glasovanje biračima. Na biračkim popisima ih je oko 32 milijuna.

"Izmjene su odlučujuće za budućnost naše zemlje", rekao je 78-godišnji predsjednik Mubarak, koji je na vlasti u zemlji već 26 godina, u govoru održanom u nedjelju.

Najkontroverzniji članak je, smatraju promatrači, onaj o protuterorističkoj borbi, koji bi policiji omogućio proširenje ovlasti te članak o nadzoru izbora, kojim bi se kontrolne ovlasti promatrača i sudaca ograničile. Na snažnu kritiku javnosti nailazi i članak 179. koji bi vlastima omogućio uhićenja, premetačine i prisluškivanja telefonskih razgovora bez sudskog naloga. Također, sam predsjednik bi mogao predati navodnog terorista prijekome sudu.

"Iza svega ovoga stoji jasan razlog. Stvoriti ugnjetavački režim koji bi zajamčio postupan prijenos ovlasti s Hosnija Mubaraka na njegova najstarijeg sina", rekao je jedan od zastupnika iz oporbenog Muslimanskog bratstva Hazem Faruk.

Gamal Mubarak (42), postao je jedan od visokih čelnika u Nacionalno demokratskoj stranci njegova oca, koja je na vlasti u Egiptu. Predsjednik Mubarak u subotu je odbacio međunarodne kritike u vezi sa spomenutim problemom, poput onih koje su stigle od američke državne tajnice Condoleezze Rice. Ona je izrazila "realnu zabrinutost" zbog održavanja najavljenog referenduma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙