FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječka Hvidra traži smjenjivanje Mladena Bajića

OSIJEK, 25. ožujka (Hina) - Osječka Hvidra zatražila je danas od Vlade da pokrene postupak razrješenja Mladena Bajića s dužnosti glavnog državnog odvjetnika zbog, kako drže, niza propusta u radu te narušavanja časti i dostojanstva Domovinskog rata i njegovih sudionika.
OSIJEK, 25. ožujka (Hina) - Osječka Hvidra zatražila je danas od Vlade da pokrene postupak razrješenja Mladena Bajića s dužnosti glavnog državnog odvjetnika zbog, kako drže, niza propusta u radu te narušavanja časti i dostojanstva Domovinskog rata i njegovih sudionika.

Predsjednik osječke Hvidre Miljenko Kolobarić kazao je na konferenciji za novinare kako je Bajić "propustio pokrenuti postupke protiv brojnih vojnih i civilnih dužnosnika iz bivše Jugoslavije, koji su sudjelujući u agresiju na Hrvatsku počinile ratne zločine protiv civilnoga pučanstva i ratnih zarobljenika, kao i zločine genocida".

Čelnik osječke Hvidre smatra kako je Bajić "potpuno zanemario svoju temeljnu dužnost" pokretanja postupaka protiv najistaknutijih počinitelja ratnih zločina iz redova agresorske JNA, priključenih joj paravojnih postrojbi i političkih struktura uspostavljenih na dijelovima okupiranog teritorija Republike Hrvatske od 1991-1997. godine.

Surađujući s glavnom tužiteljicom Haaškoga suda Carlom del Ponte, sudjelovao je u pronalaženju i izručivanju generala Ante Gotovine, iako je, kaže Kolobarić, "postupak protiv njega utemeljen na optužnici koja cijeli Domoviski rat, a osobito akciju 'Oluja', prikazuje kao provedbu zajedničkog zločinačkog pothvata, za koji su posredno optuženi prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i cjelokupno državno vodstvo".

Bajić je pokrenuo veći broj kaznenih postupaka protiv branitelja sumnjičeći ih za ratni zločin "iako zna, ili bi morao znati, da u obrani domovine hrvatski branitelji nisu činili ratne zločine i da pojedinačna kaznena djela, koja su tijekom rata počinili pojedini pripadnici Hrvatske vojske, po odredbama 1. i 2. protokola Ženevskih konevncija, nemaju obilježja ratnih zločina", tvrdi Kolobarić.

Ocijenio je da medijsko predstavljanje raspisivanja, kako je rekao, tzv. tjeralice za Veljkom Kadijevićem hrvatski branitelji prepoznaju kao proziran pokušaj prevare i obmane hrvatske javnosti s političkom pozadinom u izbornoj godini, kako bi se u javnosti pokušao stvoriti privid "ravnoteže" sudskih progona.

Osječka Hvidra smatra da se time Bajić pokazao nesposobnim za obnašanje svoje dužnosti i opasnim za temeljne interese Republike Hrvatske. "Smatramo da ga je potrebno smijeniti i razmotriti pitanje njegove političke i kazneno-pravne odgovornosti", rekao je Kolobarić.

Na novinarski upit zašto je osječka Hvidra, a ne središnjica udruge, istupila s ovakvim zahtjevom, Kolobarić je kazao kako su čekali da neka od udruga proizašlih iz Domovinskog rata reagira na ove okolnosti, ali da to nitko nije učinio, jer ih, kako smatra, "vlast ima pod kontrolom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙