FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U subotu i nedjelju u Berlinu se posebnim summitom obilježava 50. obljetnica EU-a

BERLIN,23. ožujka (Hina) - Čelnici 27 zemalja članica Europske unije okupit će se u subotu i nedjelju na posebnom summitu u Berlinu kako bi obilježili 50. obljetnicu potpisivanja Rimskog ugovora, kojim je utemeljena Europska ekonomska zajednica, preteča današnje Europske unije.
BERLIN,23. ožujka (Hina) - Čelnici 27 zemalja članica Europske unije okupit će se u subotu i nedjelju na posebnom summitu u Berlinu kako bi obilježili 50. obljetnicu potpisivanja Rimskog ugovora, kojim je utemeljena Europska ekonomska zajednica, preteča današnje Europske unije.

Na summitu će biti donesena svečana deklaracija o dosadašnjim postignućima i budućim ciljevima Europske unije. Potpis na deklaraciju stavit će čelnici triju europskih institucija predsjedateljica Europskog vijeća Angela Merkel, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering.

U deklaraciji bi trebala biti nabrojena dosadašnja postignuća u europskim integracijama - mir, prosperitet, stabilnost, jedinstveno tržište, zajednička valuta euro. Također će biti spomenuto da je primanje novih članica pridonijelo ujedinjenju kontinenta i učvršćenju demokracije i vladavine zakona u Europi. Izvor iz njemačkog predsjedništva rekao je u petak da se termin "proširenje" neće spominjati, nego da će stajati da "vrata Europske unije ostaju otvorena".

U deklaraciji se izravno neće spominjati europski ustav, koji je 2005. odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, ali bi trebala stajati 2009. kao godina do kada bi EU trebala trebala imati novo institucionalno rješenje.

"Pedeset godina nakon potpisivanja Rimskog ugovora, mi smo ujedinjeni u zajedničkom cilju da se, na vrijeme za europske parlamentarne izbore, obnovi zajedničko utemeljenje na kojima je Europska unija izgrađena", trebala bi glasiti ta formulacija.

Protiv spominjanja bilo kakvog roka bila je Češka, koja će predsjedati Europskom unijom u prvoj polovici 2009. godine, tako da bi ona imala zadaću privesti kraju ratifikaciju novog ugovora. Prema izvoru iz njemačkog predsjedništva, kancelarka Angela Merkel u petak je telefonski razgovorala s češkim premijerom Mirekom Topolanekom i predsjednikom Vaclavom Klausom kako bi izgladila razlike.

Njemačka je uoči preuzimanja šestomjesečnog predsjedništva EU-a objavila kao svoj prvi prioritet oživljavanje ustavnog procesa. Merkel namjerava na summitu EU-a u lipnju predstaviti redoslijed poteza koje treba učiniti kako bi se pronašlo rješenje za novi institucionalni okvir EU-a. Njemačko predsjedništvo ističe da se do kraja ove godine mora znati kakav će biti taj okvir kako bi se tijekom sljedeće godine mogao ratificirati u parlamentima zemalja članica.

U Berlinskoj deklaraciji trebali biti nabrojani vanjski i unutarnji prioriteti, među njima energetska politika i borba protiv klimatskih promjena te jačanje uloge EU-a na međunarodnoj pozornici.

Europski čelnici trebali bi se u deklaraciji obvezati na borbu protiv terorizma i na suradnju u području ilegalne imigracije.

U subotu će se u Berlinu na zasebnom summitu sastati čelnici Europske pučke stranke (EPP), koja ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu. Na sastanku će sudjelovati i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

EPP je u ponedjeljak u Bruxellesu predstavio svoju verziju rođendanske deklaracije, u kojoj se u izgradnji Europe ističu zasluge demokršćanskih vođa Roberta Schumana, Konrada Adenauer, Alcide de Gasperija i Helmuta Kohla. U deklaraciji EPP-a spominju se "judeo-kršćanski korijeni" Europe". Spominjanje kršćanskih vrijednosti po svemu sudeći neće biti spomenuti u deklaraciji koju će usvojiti čelnici 27 zemalja članica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙