FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU utvrdio kao obvezujući cilj 20-postotni udjel obnovljive energije (duže)

BRUXELLES,9. ožujka (Hina) - Čelnici zemalja članica Europske unije dogovorili su u petak na summitu u Bruxellesu da kao obvezujući cilj postave da do 2020. godine povećavaju udjel obnovljivih izvora na 20 posto od ukupne potrošnje energije, izjavila je njemačka kancelarka, predsjedateljica Europskog vijeća Angela Merkel.
BRUXELLES,9. ožujka (Hina) - Čelnici zemalja članica Europske unije dogovorili su u petak na summitu u Bruxellesu da kao obvezujući cilj postave da do 2020. godine povećavaju udjel obnovljivih izvora na 20 posto od ukupne potrošnje energije, izjavila je njemačka kancelarka, predsjedateljica Europskog vijeća Angela Merkel.

Dvadesetpostotni udjel obnovljivih izvora (snaga vjetra, sunca i vode) cilj koji se treba postići ukupno na razini EU-a, a o raspodjeli tereta između zemalja članica u ispunjavanju toga cilja razgovarat će se kasnije, na temelju prijedloga Europske komisije.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da taj dogovor predstavlja "povijesni rezultat".

"Ovo je najznačniji summit na kojem sam ja sudjelovao u smislu rezultata koji su postignuti", rekao je Barroso.

U Europskoj uniji se iz obnovljivih izvora u ovom trenutku dobiva samo sedam posto energije.

Europsko vijeće, koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica, navodi u svojim zaključcima da će se raspodjela tereta u postizanju cilja o obnovljivoj energiji biti raspoređena u tijesnoj suradnji s državama članicama, vodeći računa o različitim startnim pozicijama svake pojedine zemlje.

Barroso je najavio da će Komisija u trećem kvartalu ove godine izići s prijedlogom raspodjele tereta za svaku pojedinu zemlju. Međutim, priznao je da za sada nije jasno na kojim će se pravnim temeljima zasnivati ti prijedlozi, budući da energetska politika nije u nadležnosti EU-a, nego država članica.

Europska unija se na summitu obvezala da će smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 20 posto do 2020. godine u odnosu na razinu iz 1990. godine. EU također predlaže da se taj cilj poveća i na 30 posto, ako se i ostale razvijene zemlje i regije u svijetu slože s tim.

Također je zaključeno da se udio biogoriva obavezno poveća na 10 posto od ukupne potrošnje benzina i dizela.

Europski čelnici zaključili su da bi 2020. godine trebalo povećati energetsku efikasnost, odnosno uštedjeti 20 posto energije do 2020. godine, efikasnijim korištenjem energije u industriji, prometu i kućanstvima. Od Komisije je zatraženo da izradi prijedloge o uličnoj rasvjeti te rasvjeti ureda na način da se klasične žarulje zamijene štednima.

Što se tiče nuklearne energije, u zaključcima je ponovljeno stajalište da svaka zemlja članica samostalno odlučuje od čega će se sastojati njezina energetska "košara".

Osim o energetskoj politici i klimatskim promjenama, čelnici EU-a donijeli su važne odluke i o gospodarskim pitanjima.

U zakljčcima summita utvrđeno je da se do 2012. godine za 25 posto mora smanjiti adminstrativno opterećenje za poslovne subjekte, u prvom redu za mala i srednja poduzeća, smanjivanjem birokracije i jednostavnijim i boljim zakonima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙