FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čestitka ministra kulture Biškupića Milku Šparembleku

ZAGREB, 23. ožujka 2007. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić uputio je danas čestitku uglednom hrvatskom koreografu i baletanu Milku Šparembleku u povodu 60 godina umjetničkog rada, priopćeno je iz Ministarstva kulture.
ZAGREB, 23. ožujka 2007. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić uputio je danas čestitku uglednom hrvatskom koreografu i baletanu Milku Šparembleku u povodu 60 godina umjetničkog rada, priopćeno je iz Ministarstva kulture.

"U ime Ministarstva kulture RH s iskrenim zadovoljstvom čestitam Vam 60. obljetnicu umjetničkog djelovanja kao jednom od najvećih umjetnika hrvatske glazbeno-scenske i plesne umjetnosti prepoznatljivog i autohtonog autorskog rukopisa.

Svečana premijera prigoda je za odavanje počasti Vama kao najpoznatijem hrvatskom koreografu, koji je tijekom svog bogatog umjetničkog stvaralaštva djelovao u mnogim poznatim baletnim i opernim kućama diljem Europe i svijeta, umjetnika koji je za svoj rad primio niz nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima i najvišu državnu nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Čestitam Vam još jednom na značajnoj obljetnici koja će se obilježiti premijerom baletne freske Pjesme ljubavi i smrti te Vam želim još mnogo 'suverenog vladanja' baletnim pozornicama", navodi u čestitki ministar Biškupić.

Baletni plesač, koreograf i režiser Milko Šparemblek (Ravno na Koroškem, Slovenija, 1928.) baletno je obrazovanje počeo kod Ane Roje i Oskara Harmoša u Zagrebu. Godine 1948. djeluje u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, a potom dobiva stipendiju francuske vlade i 1953. odlazi u Pariz na usavršavanje (Peretti, Preobraženska).

Kao plesač izrazito čiste tehnike i elegantnih linija okreće se modernom izrazu, koji obogaćuje svojim osobnim obilježjem. Uključuje se u rad poznatih trupa J. Charrat, M. Mišković, L. Tcherina, M. Bejart.

Od 1955. bavi se koreografijom.

U Šparemblekovu opusu više je od sto djela (uključjujući i filmsku koreografiju), koje je postavio u 42 kazališta u 27 zemalja. Glavne su mu uloge u "Romeu i Juliji", u "Coppeliji", "Baladi o jednoj srednjovjekovnoj ljubavi", "Trnoružici", "Ljestvama", "Ljubavnicima iz Teruela" itd.

Koreografirao je "Čovjeka pred zrcalom" (Kelemen), "Simfoniju psalama" (Stravinski), "Carminu Catulli" i "Trijumf Afrodite" (Orrf), "Carminu Krležianu" (Parać), "Pjesme ljubavi i smrti" (Mahler) i dr.

Milko Šparemblek također je bio i direktor Baleta Metropolitan opere, Gulbenkian baleta i baleta u Lyonu te v.d. ravnatelj Baleta u Zagrebu.

Dobio je i brojne nagrade, među kojima Prešernovu nagrada za koreografiju i Prix d' Italia za TV balet Fedra (Auric).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙