FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Praizvedba folklornog baleta "Veronika Desinićka"

VARAŽDIN, 9. ožujka 2007. (Hina) - Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" večeras je praizveo folklorni balet s pjevanjem "Veronika Desinićka" u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Varaždinu.
VARAŽDIN, 9. ožujka 2007. (Hina) - Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" večeras je praizveo folklorni balet s pjevanjem "Veronika Desinićka" u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Varaždinu.

Folklorni balet "Veronika Desinićka" skladan je i koreografiran upravo za "Lado" - skladatelj je Davor Bobić, koreograf Dinko Bogdanić, a kostime su priredile Ika Škomrlj i Diana Kosec-Bourek.

Predstava se sastoji od pet slika (dijelova): Proštenje, Elizabetina smrt, Vjenčanje, Pogubljenje i Oproštaj.

Plesače i pjevače "Lada" prate njihov orkestar te po petnaest članova Bubnjarskog ansambla "Rudiment" iz Varaždina i i članovi Orkestra Hrvatske vojske, pod ravnanjem Dražena Kurilovčana.

Prva premijera "Veronike Desinićke" na rasporedu je 10. ožujka u varaždinskom HNK, a u Zagrebu 12. ožujka u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog".

To je djelo posebno po nesvakidašnjem spoju dvaju različitih zvukova, klasičnog i tradicijskog te dviju plesnih koncepcija, baletne i folklorne, a u sklopu tog projekta nastupa više od 80 umjetnika.

U "Veroniki Desinićkoj" plesom i pjesmama ispričana je stara hrvatska legenda, dijelom utemeljena i na povijesnim činjenicama, o zabranjenoj i nesretnoj ljubavi između plemića Fridrika II. Celjskog i prekrasne pučanke Veronike koja je živjela podno Velikog Tabora.

Skladatelj Davor Bobić (Varaždin 1968.) diplomirao je kompoziciju, teoriju glazbe i koncertnu harmoniku na Državnom konzervatoriju "P.I. Čajkovskog" u Kijevu, a za svoj je rad dobio brojne nagrade i priznanja.

Bio je ravnatelj Koncertnog ureda u Varaždinu, voditelj je Studija Glazbene umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i ravnatelj je Varaždinskih baroknih večeri.

Skladao je više od 120 djela - od glasovirskih minijatura do velikih simfonijskih ostvarenja koja se izvode na festivalima i koncertima diljem svijeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙