FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Utemeljena godišnja nagrada "Zvane Črnja" za najbolju hrvatsku knjigu eseja

ZAGREB, 22. ožujka 2007. (Hina) - Društvo hrvatskih književnika (DHK) i istarski ogranak DHK utemeljili su godišnju Nagradu za najbolju hrvatsku knjigu eseja, koja će nositi ime hrvatskog književnika iz Istre, Zvane Črnje, izvijestili su danas iz DHK-a.
ZAGREB, 22. ožujka 2007. (Hina) - Društvo hrvatskih književnika (DHK) i istarski ogranak DHK utemeljili su godišnju Nagradu za najbolju hrvatsku knjigu eseja, koja će nositi ime hrvatskog književnika iz Istre, Zvane Črnje, izvijestili su danas iz DHK-a.

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika ideju o utemeljenju nagrade najavio je 2005. g. na 3. Pulskim danima eseja, lani je na 4. Pulskim danima eseja ta ideja formalno obznanjena, a ovih su dana akt o utemeljenju godišnje Nagrade za najbolju hrvatsku knjigu eseja "Zvane Črnja" potpisali predsjednik DHK Stjepan Čuić i predsjednik Istarskog ogranka DHK Boris Domagoj Biletić, navodi se u priopćenju.

Istodobno je formalno potvrđen i Pravilnik o radu Prosudenog povjerenstva nagrade, u čijem su sastavu: mr sc. Boris Domagoj Biletić, dr. sc. Ivan J. Bošković, dr. sc. Vinko Brešić, dr. sc. Zvonko Kovač, mr. sc. Božidar Petrač, dr. sc. Helena Sablić Tomić i akademik dr. sc. Ante Stamać.

Nagrada - koja se sastoji od novčanog iznosa, plakete i dodatne nagrade iznenađenja - prvi će se put dodijeliti na 5. Pulskim danima eseja, u listopadu ove godine.

Pretežan financijski i organizacijski dio posla u vezi s tom uglednom nacionalnom književnom nagradom obavit će Istarski ogranak DHK, navodi se u priopćenju.

Za Nagradu će se moći natjecati književna djela objavljena od rujna prethodne godine do rujna tekuće godine, u kojoj se Nagrada dodjeljuje, a nakladnici će ih trebati dostaviti Prosudbenom povjerenstvu DHK i Istarskog ogranka DHK.

O raspisivanju natječaja i ostalim pojedinostima javnost će biti pravodobno obaviještena u dnevnom tisku i drugim medijima, navode u Istarskom ogranku DHK u Puli.

Zvane Črnja (Črnjeni kraj Žminja, 1920.-Zagreb, 1991.) školovanje je počeo u Žminju, a nastavio u Kukljanovu kraj Sušaka, kamo mu je otac prebjegao 1931. Djelovao je u antifašističkom pokretu-istarskih emigranata, a 1939. osnovao je revolucionarnu organizaciju "Mlada Istra" i uređivao njezino ilegalno glasilo "Sloboda". Sudjelovao je u NOB-u.

Studira je pravo u Zagrebu (1950.-54.).

Črnja je bio glavni urednik "Glasa Istre", "Ilustriranog vjesnika" i "Vjesnika" , a potom urednih "Epohe", "Dometa" i "Mosta", kao i dramaturg u Zagreb filmu.

Godine 1969. osnovao je Čakavski sabor i bio njegov glavni tajnik do 1977.

Zvane Črnja pisao je kulturnopovijesne eseje te poeziju i prozu inspirirane Istrom, njezinim čakavskim idiomom i hrvatskom poviješću ("Kulturna historija Hrvatske" 1964., "Žminjski libar, va viersah hrvackeh složen" 1966., "Hrvatski Don Kihoti" 1971., "Bezak na tovare" 1976.). Godine 1983. napisao je polemičke eseje "Sukobi oko Krleže". Pisao je i scenarije, TV drame, udžbenike i sastavljao antologije.

Zvane Črnja bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙