FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija u povodu smrti akademika Ivana Supeka

ZAGREB, 22. ožujka 2007. (Hina) - Na Institutu "Ruđer Bošković" u Zagrebu, čiji je utemeljitelj bio akademik Ivan Supek, danas je u povodu smrti tog uglednoga znanstvenika, književnika i humanista održan komemorativni skup.
ZAGREB, 22. ožujka 2007. (Hina) - Na Institutu "Ruđer Bošković" u Zagrebu, čiji je utemeljitelj bio akademik Ivan Supek, danas je u povodu smrti tog uglednoga znanstvenika, književnika i humanista održan komemorativni skup.

O nedavno preminulom akademiku Ivanu Supeku govorili su njegovi učenici i suradnici: predsjednik Znanstveno-nastavnoga vijeća Instituta "Ruđer Bošković" Neven Bilić, te Ivo Šlaus, Krunoslav Pisk i Vladimir Knapp.

Predsjednik Znanstveno-nastavnoga vijeća Instituta "Ruđer Bošković" Neven Bilić smatra kako je u novijoj hrvatskoj povijesti teško naći osobu poput Ivana Supeka koji je dao veliki doprinos hrvatskom razvoju.

"S posebnom pažnjom jednako su ga slušali građani, intelektualci i političari", rekao je dodavši kako se zalagao za dignitet ljudskoga života. "Bio je savjest našeg naroda i ovoga instituta", dodao je.

Podsjetio je kako je Supek kao dosljedan antifašist 1943. otišao na teritorij pod partizanskim nadzorom.

"Bio je sudionik Kongresa kulturnih radnika u Topuskom 1944. na kojemu je održao govor o znanosti u kojemu je istaknuo važnost znanstvene revolucije za izgradnju zemlje", napomenuo je dodavši kako je tada prvi put javno uputio apel protiv uporabe nuklearnog oružja.

Na Supekovo djelovanje u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) podsjetio je akademik Ivo Šlaus, a o doprinosu fizici govorili su Krunoslav Pisk i Vladimir Knapp.

Na komemorativnom skupu bili su, među ostalima, predsjednik HAZU-a Milan Moguš i zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović.

Ivan Supek rođen je 8. travnja 1915. u Zagrebu. Nakon studija na zagrebačkom Sveučilištu, nastavio je studij filozofije, fizike i matematike u Beču. Doktorat fizike postigao je u Zuerichu pod vodstvom poznatoga fizičara Wernera Heisenberga s kojim je nastavio raditi do 1943. Heisenberg mu je i pomogao da iziđe iz pritvora kada ga je zatočio Gestapo.

Predavao je teorijsku fiziku na Sveučilištu u Zagrebu. Jedan je od utemeljitelja Instituta "Ruđer Bošković" iz kojega je isključen 1958. jer se usprotivio planovima jugoslavenske Federalne komisije za nuklearnu energiju o izradbi atomske bombe.

Osnovao je 1960. Institut za filozofiju znanosti i mira, a 1966. pokrenuo je izdavanje časopisa Encyclopaedia Moderna.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu postao je 1969., a 1970. potaknuo je osnivanje Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku (IUC).

Bio je i jedan od osnivača međunarodnih organizacija Pagvaš te Svijet bez bombe, a od 1991. do 1997. bio je predsjednik HAZU-a.

Autor je 20 romana i 18 drama s povijesnim, filozofskim, političkim i znanstveno-fantastičnim temama.

Hrvatski fizičar, filozof, pisac, borac za mir i humanist akademik Ivan Supek preminuo je nakon duge bolesti 5. ožujka u obiteljskom domu u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙