S obzirom na to da kofein sadržan u kavi i nekim drugim vrstama hrane može uzrokovati kratkotrajno i naglo povišenje krvnog tlaka, znanstvenici su do sada u više navrata izražavali zabrinutost da bi konzumiranje kave tijekom duljeg vremenskog razdoblja moglo pojačati rizik od povećanja krvnog pritiska. No, studije nizozemskih znanstvenika dovele su do proturječnih zaključaka.
Prema najnovijem istraživanju što su ga proveli nizozemski znanstvenici s Medicinskog Sveučilišta u Utrechtu, predvođeni dr. Cunom Uiterwaalom, kod skupine zdravih žena koje su dnevno konzumirale šest šalica kave dnevno, tijekom desetgodišnjeg razdoblja nije se razvio povećani krvni tlak, odnosno organizam je reagirao jednako kao kod osoba koje uopće nisu konzumirale kavu.
Zanimljivo je da je kod druge skupine žena koje su kavu konzumirale povremeno ili u umjerenim količinama - neke nijednu, a neke do tri šalice dnevno - zamijećen veći rizik od razvoja visokog krvnog pritiska nego kod strastvenih kavopija ili onih koji je uopće nisu konzumirali.
"Dakle, kada je riječ o zdravim osobama, koje nemaju problema s visokim krvnim tlakom niti im krvni tlak oscilira, općenito možemo reći da zdravstveni djelatnici nemaju dovoljno argumenata da pacijentu savjetuju da prekinu konzumirati kavu", smatra Dr. Uiterwaal.
Istraživanje, u kojemu je sudjelovalo 6.400 nizozemskih državljana trajalo je 11 godina. Prosječna životna dob bila im je oko 40 godina. Sudionici su ispunili vrlo detaljne upitnike o prehrambenim navikama, uključujući i konzumiranje kave te odgovorili na pitanja o drugim životnim navikama, stupnju obrazovanja te su naveli podatke o obiteljskoj anamnezi.
Znanstvenici pretpostavljaju da bi kod zdravih, ali 'žestokih' kavopija razlog mogao biti razvijanje određene tolerancije na kratkotrajno povišenje krvnog pritiska zbog utjecaja kofeina, za razliku od osoba koje konzumiraju manje kave, ujedno i rjeđe, zbog čega im je organizam senzibilniji na unos kofeina u organizam.