FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna tjeralica za Kadijevićem

ZAGREB, 21. ožujka 2007. (Hina) - Za bivšim zapovjednikom i generalom bivše JNA Veljkom Kadijevićem, protiv kojega su u Hrvatskoj podignute tri optužnice zbog ratnog zločina, danas će biti raspisana međunarodna tjeralica, doznaje se u Ravnateljstvu policije.
ZAGREB, 21. ožujka 2007. (Hina) - Za bivšim zapovjednikom i generalom bivše JNA Veljkom Kadijevićem, protiv kojega su u Hrvatskoj podignute tri optužnice zbog ratnog zločina, danas će biti raspisana međunarodna tjeralica, doznaje se u Ravnateljstvu policije.

"Ministrica pravosuđa potpisala je suglasnost za raspisivanjem tjeralice, čime je potvrđeno da će se u slučaju uhićenja Kadijevića tražiti njegovo izručenje, i do kraja dana raspisat ćemo tjeralicu", potvrdio je Hini načelnik kabineta ravnatelja policije Dubravko Novak. Dodao je da će se tjeralica s fotografijom traženog 82-godišnjeg Kadijevića uskoro naći na Interpolovim internetskim stranicama.

Tjeralica je obvezujuća za svih 186 članica Interpola, pa tako i za Sjedinjene Američke Države u kojima se navodno nalazi Kadijević.

Raspisivanje međunarodne tjeralice zatražio je sredinom ožujka ove godine županijski sud u Vukovaru na kojemu je bivši savezni sekretar za narodnu obranu SFRJ Kadijević još 2002. optužen za ratne zločine počinjene u Vukovaru.

Istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski izjavio je kako je raspisivanje međunarodne tjeralice zatražio nakon što se u tisku počelo pisati o boravištu Veljka Kadijevića u inozemstvu.

Prvu optužnicu protiv Kadijevića u Hrvatskoj podiglo je u studenome 1992. bjelovarsko Županijsko državno odvjetništvo zbog granatiranja civilnih objektima na području Daruvara, Pakraca, Garešnice, Grubišnog Polja, Virovitice, Križevaca i Bjelovara. Uz njega je tada optužen i zapovjednik ratnog zrakoplovstva bivše JNA Zvonimir Jurjević.

Potom je u prosincu 2002. podignuta optužnica za zločine u Vukovaru, zbog koje i raspisana tjeralica. Na toj su optužnici još Blagoje Adžić, Zvonimir Jurjević, Božidar Stevanović, vukovarska "trojka" Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, zatim Vojislav Šešelj te Goran Hadžića. Optužen je bio i Života Panić, no on je u međuvremenu umro.

Posljednju optužnicu protiv Kadijevića lani u svibnju podiglo je osječko Županijsko državno odvjetništvo. I u tom slučaju suuoptuženik mu je Zvonimir Jurjević. Tereti ih se za bombardiranje i raketiranje civilnih objekata u Istočnoj Slavoniji pri čemu je poginulo najmanje 30 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙