FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Odvjetnički ured Lansky & Ganzger najavio žalbu pri Europskom sudu - duža verzija

BEČ, 21. ožujka 2007. (Hina) - Bečki odvjetnički ured Lansky, Ganzger & Partner, koji zastupa bivšeg pomoćnika ministra obrane RH, umirovljenog generala Vladimira Zagorca, uložit će žalbu protiv Hrvatske pri Europskom sudu za ljudska prava, najavili su u srijedu na konferenciji za novinstvo u Beču odvjetnici Gabriel Lansky i Gerald Ganzger.
BEČ, 21. ožujka 2007. (Hina) - Bečki odvjetnički ured Lansky, Ganzger & Partner, koji zastupa bivšeg pomoćnika ministra obrane RH, umirovljenog generala Vladimira Zagorca, uložit će žalbu protiv Hrvatske pri Europskom sudu za ljudska prava, najavili su u srijedu na konferenciji za novinstvo u Beču odvjetnici Gabriel Lansky i Gerald Ganzger.

Istaknuli su da će se zauzeti za neizručenje Zagorca Hrvatskoj, jer je, prema njihovim riječima, "pozadina uhićenja politički komplot pred izbore u Hrvatskoj".

Odvjetnik Gabriel Lansky najavio je da pripremaju žalbu Europskom sudu za ljudska prava zbog povrede ljudskih prava i lažnih optužbi protiv Vladimira Zagorca, koji sedam godina legalno živi kao poslovni čovjek u Austriji. Prema njegovim riječima, razlog za podizanje međunarodne tjeralice i uhićenje Vladimira Zagorca je neosnovan, njega se tereti da je otuđio dijamante iz sefa Ministarstva obrane u vrijednosti od 5 milijuna američkih dolara, ali se ne navodi datum i kako se je došlo do te vrijednosti. Sve se to, dodao je Lansky, temelji na tvrdnji Hrvoja Petrača i (bivše Zagorčeve tajnice) Snježane Šiprak, koja je prvo izjavila da je Zagorec otuđio dijamante pri odlasku s dužnosti pomoćnika ministra obrane, a kasnije da ih je otuđio 14 dana nakon odlaska s dužnosti. U prvom slučaju radi se o zlouporabi položaja, a u drugom o krađi, kazao je Lansky, ocijenivši da je "sve to neuvjerljivo, jer su to dvije različite stvari".

Zagorčevi odvjetnici potvrdili su da će tek kada dobiju potpunu dokumentaciju iz Hrvatske o tom slučaju moći sve isplanirati i dobro pripremiti obranu. "Slučaj je vrlo kompleksan i mi ćemo se zauzeti da Zagorec ne bude protupravno izručen Hrvatskoj", rekao je Lansky. Dodao je da ne očekuje pošten sudski postupak za Zagorca u Hrvatskoj, ustvrdivši da je hrvatsko pravosuđe "korumpirano".

Kada istražna sutkinja dobije potpunu dokumentaciju od hrvatskih pravosudnih vlasti donijet će odluku o izručenju, najvjerojatnije krajem travnja, rekli su odvjetnici.

Prema riječima odvjetnika Lanskog, postoje dva neuvjerljiva svjedoka. Prvi je Hrvoje Petrač, za kojega je Lansky rekao da je suvlasnik tjednika Nacional, koji je objavio izjavu Petrača, koji je na taj način želio skrenuti pozornost sa svog slučaja, što mu je taj tjednik omogućio. Drugi je bivša Zagorčeva tajnica Snježana Šiprak, koja je po njegovim riječima, dala dvije oprečne izjave o navodno otuđenim dijamantima. Prema jednoj, Zagorec je dijamante otuđio pri odlasku s dužnosti pomoćnika ministar obrane RH, a po drugoj, da je to napravio 14 dana nakon odlaska s dužnosti.

Lansky je dodao da je činjenica da je Zagorec jedan od preživjelih svjedoka o stanju nabave oružja za Hrvatsku te da se radi o nekoliko stotina milijuna eura ocijenivši da je "slučaj vrlo kompleksan". "Zagorec zna mnogo i mnogo toga što on znade je onima koji ga traže jako važno. Mi se za sada bavimo time da sve to skupa dobro proučimo i zauzet ćemo se da ne dođe do izručenja Hrvatskoj, jer ne vjerujem da će se voditi fer sudski postupak protiv njega", rekao je bečki odvjetnik Vladimira Zagorca dodajući da je hrvatsko pravosuđe korumpirano, da se nalazi u procesu prilagodbe te da je dobilo iz europske kase 140 milijuna eura za prilagodbu europskom pravosuđu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje na čemu temelji obranu Zagorca odvjetnik je kazao kako "nije bilo nikakvih dragulja u sefu Ministarstva obrane" i da Zagorec "nije otuđio nikakve dragulje" te da je "njegovo uhićenje povreda ljudskih prava".

Na upit da li će Zagorec kao krajnju pravnu mjeru zatražiti politički azil ili austrijsko državljanstvo, Lansky je odgovorio: "Nemamo nikakav nalog u tom smjeru ni za jedan ni za drugi korak, vidjet ćemo što donosi budućnost".

Odvjetnici generala Zagorca, Gabriel Lansky i Gerald Ganzger, kazali su da su u velikim pripremama da dokažu da su sve optužbe protiv Zagorca neosnovane te da on ne izbjegava hrvatske novinare i da će biti prigode za razgovor s njim, jer mu je u interesu da istina izađe na vidjelo, ali, kako su naglasili, "sve korak po korak".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙