FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Katarine Spehnjak "Britanski pogled na Hrvatsku 1945.-1948."

ZAGREB, 21. ožujka 2007. (Hina) - Knjiga povjesničarke Katarine Spehnjak "Britanski pogled na Hrvatsku 1945.-1948." predstavljena je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.
ZAGREB, 21. ožujka 2007. (Hina) - Knjiga povjesničarke Katarine Spehnjak "Britanski pogled na Hrvatsku 1945.-1948." predstavljena je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

O knjizi su govorili povjesničari Nada Kisić Kolanović i Zdenko Radelić, urednik Ilija Ranić i autorica.

Kisić Kolanović je ocijenila kako u hrvatskoj historiografiji nema dovoljno literature koja bi se bavila hrvatsko-britanskim odnosima. Ova je knjiga odgovor na nove historiografske poticaje, rekla je Kisić Kolanović.

Ocijenila je kako je britanska politika na Hrvatsku gledala u sklopu svoje šire politike prema Jugoslaviji.

"Zaokret britanske politike od četnika prema komunističkom pokretu bila je posljedica pragmatične britanske politike", napomenuo je Radelić ocjenivši kako su Britanci trebali onoga tko će više ubijati zajedničkih neprijatelja.

U dijelu knjige koja se bavi diplomatskim izvješćima, Radelić je podsjetio kako su Britanci izvješćivali da jugoslavenski komunistički tisak bespogovorno podupire vođe, a oporbu proglašavaju fašistima.

Autorica je podsjetila kako u knjigu nije uvrstila imena onih koji su britanskom konzulatu u Zagrebu nudili suradnju ili pak kontaktirali s konzularnim osobljem. Također sam, osim nekih imena izostavila i imena pripadnike naše emigracije koji su svoje usluge nudili Foreign Officeu u Londonu.

Knjiga "Britanski pogled na Hrvatsku 1945.-1948." (367 str.) podijeljena je na tri poglavlja u kojima autorica istražuje britansku vojnu i političku nazočnost u Jugoslaviji tijekom Drugoga svjetskog rata, politiku, gospodarstvo i kulturu u odnosima Britanije i Jugoslavije od 1945. do 1948., te britanski pogled na hrvatsko društvo i politiku od 1945. do 1948.

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga.

Katarina Spehnjak (1954.) istražuje ulogu Hrvatske u britanskoj politici prema Jugoslaviji. Objavila je knjigu "Javnost i propaganda. narodna fronta u politici i kulturi Hrvatske 1945. - 1952."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙