FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko Kvarner o novim postrojenjima Ine u Urinju i Dine u Omišlju

RIJEKA,21. ožujka 2007.(Hina) - Predstavnici udruge Eko Kvarnera ocijenili su danas na konferenciji za novinare u Rijeci kako je napravljen propust u procjeni utjecaja na okoliš novih industrijskih postrojenja Ine u Urinju i Dina-Petrokemije u Omišlju.
RIJEKA,21. ožujka 2007.(Hina) - Predstavnici udruge Eko Kvarnera ocijenili su danas na konferenciji za novinare u Rijeci kako je napravljen propust u procjeni utjecaja na okoliš novih industrijskih postrojenja Ine u Urinju i Dina-Petrokemije u Omišlju.

Ponovili su i svoje stajalište da je potrebno izraditi cjelovitu stratešku procjenu utjecaja na okoliš svih industrija u Primorsko-goranskoj županiji.

Predsjednik Eko Kvarnera Nenad Prpić kazao je da su za rafineriju u Urinju i petrokemijsku industriju u Omišlju izrađene studije utjecaja na okoliš, ali samo za dio planiranih postrojenja.

Naveo je da u studijama nedostaju planirana postrojenja za petrolkoks i podzemno skladište ukapljenog naftnog plina u Urinju te za postrojenja za proizvodnju polietilena i vinilklorid monomera u Dina-Petrokemiji, kao i za najavljeno postrojenje za ukapljeni naftni plin u Omišlju.

Prpić je izvijestio da je nekoliko mještana Kostrene uputilo predsjedniku Uprave Ine Tomislavu Dragičeviću pismo u kojemu su ukazali na dugogodišnje probleme onečišćenja koje uzrokuje rafinerija nafte u Urinju. "Ako to pismo ne bude imalo učinka, pokrenut će se sudska tužba radi obeštećenja građana, uz financijsku potporu općine Kostrena", najavio je.

Predsjednik Eko Kvarnera istaknuo je i da je ta ekološka udruga potaknula ispitivanje opravdanosti ponovnog izdavanja certifikata ISO 14001 rafineriji u Urinju jer se, smatraju u udruzi, u tom pogonu ne poštuju zakonom propisane vrijednosti emisija iz rafinerije.

Na osnovi sažetka "Studije utjecaja na okoliš postrojenja za proizvodnju polivinil klorida u industrijskom kompleksu Dina-Petrokemije u Omišlju", koji je objavljen na stranicama mjerodavna ministarstva, u Eko Kvarneru su ocijenili da je riječ o nevjerodostojnu postupku te da ulagač nije ni namjeravao izraditi jedinstvenu studiju utjecaja svih planiranih zahvata na okoliš, ali i da će svoja konačna stajališta iznijeti kada razmotre cjelovitu studiju.

Predstavnici Eko Kvarnera podsjetili su još da su "članovi SDP-a Ivica Pančić i Luka Denona bili nazočni konferenciji za novinare te stranke u veljači 2006. kada je izrečeno kategorično protivljenje izgradnji LNG terminala u Omišlju" te su istaknuli kako im "nije poznato na temelju kojih je novih spoznaja SDP promijenio svoja stajališta".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙