FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HPB: 2006. najbolja poslovna godina do sada

ZAGREB, 19. ožujka 2007. (Hina) -
ZAGREB, 19. ožujka 2007. (Hina) -

Prošla je godina bila najbolja poslovna godina za Hrvatsku poštansku banku - aktiva HPB-a povećana je za 55 posto i Banka je po veličini aktive zauzela sedmo mjesto na hrvatskom tržištu, a ostvarena je dobit nakon oporezivanja od 101,1 milijun kuna, što je 12,2 posto više nego li godinu prije, istaknuli su čelnici HPB-a na današnjoj konferenciji za novinare.

Aktiva HPB-a na kraju prošle godini dosegnula je 11,3 milijarde kuna, što je porast od 55 posto u odnosu na 2005. Time je HPB zauzela sedmo mjesto po veličini aktive na hrvatskom bankarskom tržištu i tako 'preskočila' OTP banku, kazao je predsjednik Uprave HPB-a Josip Protega.

Ističe da je u protekle dvije godine HPB udvostručila svoju aktivu i povećala svoj tržišni udio sa 2,5 posto na gotovo 4 posto.

U strukturi aktive dominiraju zajmovi s iznosom od gotovo 6 milijardi kuna.

Neto krediti komitentima porasli su u prošloj godini za 3,1 milijardu kuna ili za 104 posto. U strukturi kredita 72 posto čine krediti pravnim osobama, a 28 posto krediti stanovništvu koji su krajem prošle godine dosegnuli 1,7 milijardi kuna.

Protega ističe i značajan rast ukupnih depozita koji su krajem 2006. iznosili 8,7 milijardi kuna, što je porast za 71 posto u odnosu na 2005., a oko 40 posto depozita odnosi se na depozite stanovništva.

Prema iznijetim podatcima, ukupni prihodi HPB-a u prošloj su godini iznosili 475 milijuna kuna, što je porast za 30 posto u odnosu na godinu prije, a u strukturi prihoda 70 posto čine neto prihodi od kamata.

HPB je prošle godine intenzivno radila na svom organskom rastu i otvorila je šest novih poslovnica, pa danas raspolaže mrežom od 17 poslovnica, šest podružnica, 165 bankomata i preko 1.400 EFTPOS terminala u poštanskim uredima, poslovnicama FINA-e i prodajnim mjestima.

U ovoj godini HPB planira otvoriti sedam novih poslovnica, najavio je Protega.

Ističe da je HPB već prisutna na financijskim tržištima BiH, Makedonije i Crne Gore, a sprema se ući i na tržište Srbije.

Na upit o dokapitalizaciji HPB-a, Protega je podsjetio da je u ovoj godini, prema strategiji iz 2005. godine, predviđena dokapitalizacija HPB-a u iznosu 1,6 milijardi kuna.

Da li bi to bilo nešto više ili manje, da li u jednom ili više koraka i slično razgovarat ćemo s našim vlasnicima, kazao je predsjednik Uprave HPB-a, najveće banke u državnom vlasništvu.

Nije pak mogao reći kada bi do dokapitalizacije moglo doći, napominjući da o vlasniku ovisi i hoće li se ići na dokapitalizaciju privatnom ponudom, što onda ne traži velike pripreme, ili javnom ponudom za čiju dobru pripremu, procjenjuje, treba otprilike osam mjeseci.

Dokapitalizacija je nužna za daljnji rast HPB-a i zauzimanje još većeg tržišnog udjela, istaknuo je Protega, podsjećajući i da je mjerama središnje banke u ovoj godini rast kreditnog portfelja ograničen na 12 posto (bez kredita državi).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙