FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Osipanje liberalnih demokrata, još četvero zastupnika izišlo iz stranke

LJUBLJANA, 19. ožujka 2007. (Hina) - Još četvoro slovenskih parlamentarnih zastupnika, izabranih na zadnjim parlamentarnim izborima 2004. na listi liberalnih demokrata (LDS), napustilo je u ponedjeljak tu stranku i njen zastupnički klub, a među njima je i nekadašnji premijer te bivši predsjednik LDS-a Anton Rop.
LJUBLJANA, 19. ožujka 2007. (Hina) - Još četvoro slovenskih parlamentarnih zastupnika, izabranih na zadnjim parlamentarnim izborima 2004. na listi liberalnih demokrata (LDS), napustilo je u ponedjeljak tu stranku i njen zastupnički klub, a među njima je i nekadašnji premijer te bivši predsjednik LDS-a Anton Rop.

Rop je izjavio da se je stranka u zadnjih godinu dana toliko promijenila da u njoj više ne vidi izazov za sebe i da će djelovati samo kao zastupnik. Time je prestao biti i predsjednikom zastupničkog kluba stranke, na čije je čelo prije godinu dana došao zastupnik u Europskom parlamentu i nekadašnji ministar obrane Jelko Kacin.

Među zastupnicima koji su u ponedjeljak napustili stranku su Darja Lavtižar Bebler, Milan Cvikl i Marko Pavliha, koji su također kao razlog odlaska iz stranke naveli velike promjene do kojih je u stranci došlo, pri čemu spominju i pritiske nespojive s položajem parlamentarnih zastupnika koji su odgovorni biračima, a ne stranci.

Predsjednik liberalnih demokrata Jelko Kacin rekao je, komentirajući odlazak te skupine, da mu je žao zbog njihove odluke, ali da je u stranci potrebno stvoriti novo pozitivno raspoloženje kako bi ona obnovila nekadašnji ugled u javnosti. Sondaže su zadnjih mjeseci pokazale da popularnost stranke među biračima i nekadašnjim simpatizerima i dalje pada.

Kacin je rekao da će nastojati postići suradnju s grupom koja je u ponedjeljak objavila svoju odluku, kao i sa skupinom zastupnika koja je to učinila prije dva tjedna i u kojoj je također više uglednih bivših članova LDS-a.

"Zajedno s kolegama koji su istupili i s njihovim skupinama pokušat ćemo stvoriti uvjerljivu alternativu sadašnjoj koaliciji i njenoj vladi", rekao je Kacin.

Kako u zadnje vrijeme javljaju vodeći slovenski mediji, dio "otpadnika" iz LDS-a namjerava se pridružiti zastupničkom klubu Socijalnih demokrata (SD) koje vodi Borut Pahor, vjerojatni kandidat na jesenskim predsjedničkim izborima. Pahor, čija popularnost je u porastu i čijoj stranci sondaže pokazuju porast naklonosti među biračima, u više je svojih zadnjih nastupa izjavio da bi Socijalni demokrati, koje vodi već deset godina, mogli postati prvom političkom strankom u Sloveniji na idućim parlamentarnim izborima 2008. godine. Svoje djelovanje u zadnje dvije godine Pahor je profilirao pozicionirajući svoju stranku kao stranku "konstruktivne opozicije" prema sadašnjoj vladi desnog centra, za razliku od liberalnih demokrata koji su nakon gubitka na parlamentarnim izborima 2004. godine, do kada su vodili više koalicijskih vlada lijevog centra, tražili svoj identitet u oštroj opoziciji prema vladi Janeza Janše.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙