FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik "Fra Andrija Kačić Miošić i Neretva"

ZAGREB, 15. ožujka 2007. (Hina) - Znanstveno-književni zbornik "Fra Andrija Kačić Miošić i Neretva - Prvi neretvanski književni i kulturni susret" predstavljen je večeras u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu.
ZAGREB, 15. ožujka 2007. (Hina) - Znanstveno-književni zbornik "Fra Andrija Kačić Miošić i Neretva - Prvi neretvanski književni i kulturni susret" predstavljen je večeras u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu.

O zborniku s objavljenim radovima s istoimenog - Prvog neretvanskog književnog i kulturnog susreta, održanog 29. i 30. rujna 2005. u Metkoviću, Opuzenu i Pločama, govorili su urednik Stjepan Šešelj, urednik časopisa Kačić fra Hrvatin Gabrijel Jurišić i profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Stipe Botica.

Šešelj je podsjetio da je riječ o neretvanskom prostoru koji se duhovno proteže od mora do Konjica te od Gruda do Stoca i Ravnoga.

Kačićev "Razgovor ugodni je jedno od temeljnih djela hrvatske kulture", rekao je Jurišić dodavši kako je Kačić svojim djelom počeo integraciju hrvatskoga prostora.

"Da nije bilo njegova predpreporodnoga djelovanja teško bi se razvijao i Gajev ilirski pokret", ocijenio je dodavši kako je svoju 83. pjesmu posvetio 'presvitloj gospodi zagrebačkoj'.

Botica je istaknuo kako je Kačić u svojim pjesmama veličao hrvatsko junaštvo. "U 84. pjesmi pjeva o hrvatskim bojevima protiv Osmanlija", napomenuo je dodavši kako u njima samo Hrvati pobjeđuju.

U zborniku "Fra Andrija Kačić Miošić i Neretva" (98 str.) objavljeni su radovi fra Hrvatina Gabrijela Jurišića, Stipe Botice, Mile Mamića, Šimuna Muse, Vinka Grubišića, Hrvoja Markulina, Ane Dominiković i Stjepana Šešelja. Kao prilog objavljene su Kačićeve pjesme i govorenje kratko od kuće Vladimirovića iz "Razgovora ugodnog" te Govorenje kratko od kuće Vladimirovića". Na kraju je pridodano i kronološko izvješće Dubravke Vidak s Prvoga neretvanskog književnog i kulturnog susreta.

Zbornik je objavila Neretvanska riznica umjetnina i inih vrijednosti iz Opuzena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙