FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U splitskom HNK svjetska premijera drame "Moderna vremena"

SPLIT , 15. ožujka 2007. (Hina) - U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu večeras je održana svjetska premijera drame talijanskoga autora Alessandra Trigone Occhipintija "Moderna vremena".
SPLIT , 15. ožujka 2007. (Hina) - U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu večeras je održana svjetska premijera drame talijanskoga autora Alessandra Trigone Occhipintija "Moderna vremena".

Dramu je prevela i režirala Nenni Delmestre, a svjetskoj praizvedbi bio je nazočan i autor teksta, koji je tu dramu napisao 1999. godine, a 2000. je primio za nju uglednu nagradu Flaiano.

Kako je Occhipinti večeras rekao novinarima, radnju je utemeljio na jednom stvarnom događaju koji je nastojao rekonstruirati tako da "zvoni na uzbunu". To je poziv, kazao je Occhipinti, upućen čovjeku kako bi ponovno pronašao ljudske dimenzije koje možda nepovratno gubi. Danas smo na rubu provalije iza koje nema ništa, samo praznina.

Glavne uloge u drami tumače Aleksandar Cvjetković i Bruna Bebić Tudor, a glume Dijana Vidušin, Mijo Jurišić, Andrea Mladinić i Petra Težak. Scenografiju je izradila Vesna Režić, kostime Danica Dedijer, a glazbu je odabrala Lina Vengoechea koja je i dugogodišnja suradnica i pomoćnica redateljice Neni Delmestre. Svjetlo je postavio Zoran Mihanović.

Radnja se događa u obitelji prezaposlenoga inženjera i odvjetnice koji trče sa sastanka na sastanak, uz zvonjavu mobitela danju i noću. Drama govori o nemogućnosti da u životu spojimo sve identitete koje bismo željeli. To je neizvedivo, pa dolazi do granice kada ne možemo dalje. Suvremeni čovjek u borbi za karijeru, u strahu da ne zaostane za drugima, čini prekoračenja u svim smjerovima i u tome gubi sebe. Mi smo kolateralne žrtve suvremenoga života, a još nismo shvatili kamo to hrlimo i zašto smo pristali na takvo stanje, kaže autor drame Moderna vremena, u kojoj je publika večeras prepoznala i neke dijelove svojih života i s predstave otišla s brojnim pitanjima, osobito o vlastitoj privatnosti i interakciji s drugim ljudima.

No, i ti rastrzani ljudi ipak imaju svoje snove o bijegu, svoj netaknuti unutarnji svijet, ali i noćne more, što je usporedno s predstavom prikazano na videozidu, a taj rad osmislio je za dramu Moderna vremena Nenad Glavan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙