FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Bruxellesu otvoren Ured hrvatskih regija

BRUXELLES, 14. ožujka 2007.(Hina) - Na inicijativu Agencije za razvoj Varaždinske županije (AZRA) u srijedu navečer u Bruxellesu otvoren je Ured hrvatskih regija, koji će zastupati interese nekoliko hrvatskih županija i gradova.
BRUXELLES, 14. ožujka 2007.(Hina) - Na inicijativu Agencije za razvoj Varaždinske županije (AZRA) u srijedu navečer u Bruxellesu otvoren je Ured hrvatskih regija, koji će zastupati interese nekoliko hrvatskih županija i gradova.

Ured će kroz partnerstvo s AZRA-om zastupati interese Varaždinske, Međimurske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Dubrovačko-neretvanske, Karlovačke i Osječko-baranjske županije, te gradova Rijeke, Dubrovnika, Osijeka i Karlovca. AZRA također surađuje s Višnjanskom razvojnom agencijom te Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje.

Na prigodnoj svečanosti, Ured je proglasio otvorenim posebni izaslanik predsjednik Republike Stjepana Mesića i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica.

Na svečanosti su bili nazočni i prvi potpredsjednik Odbora regija Europske unije Van den Brande, šefovi triju hrvatskih misija u Bruxellesu - veleposlanica u Belgiji Ljerka Alajbeg, veleposlanik pri EU-u Branko Baričević i pri NATO-u Davor Božinović, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, dožupani navedenih županija te brojni uzvanici.

Cilj osnivanja Ureda je pronalaženje što više mogućnosti za suradnju s europskim partnerima u projektima koje financira EU.

Ured djeluje u okvirima multiregionalne suradnje s austrijskom Štajerskom, regijom Trakia-Stara Zagora iz Bugarske, mađarskim Zapadnom Panonijom i poljskom regijom Kujawsko-Pomorskie.

U Bruxellesu već od ranije djeluje Ured Istarske županije, a u utorak, 13. ožujka otvoreno je predstavništvo Osječko-baranjske i Slavonsko-požeške županije.

Hrvatska, odnosno njezine buduće statističke regije, moći će nakon ulaska u EU računati na sredstva iz europskih fondova za regionalni razvoj. Hrvatska je već poslala prijedlog Eurostatu, Statističkom uredu Europske komisije, da se zemlja podijeli u tri statističke regije, koje zadovoljavaju kriterije koje vrijede u EU-u. Do ulaska Hrvatske u EU-u ovi će uredi biti svojevrsni zametak budućih predstavništava hrvatskih regija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙