FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pripremni sastanak u EP: Hrvatska dobro napreduje

BRUXELLES,28. veljače (Hina) - Pregovarački proces Hrvatske s Europskom unijom dobro napreduje i ide u dobrom smjeru, ocijenjeno je u srijedu u Europskom parlamentu u Bruxellesu na pripremnom sastanku za sjednicu Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska.
BRUXELLES,28. veljače (Hina) - Pregovarački proces Hrvatske s Europskom unijom dobro napreduje i ide u dobrom smjeru, ocijenjeno je u srijedu u Europskom parlamentu u Bruxellesu na pripremnom sastanku za sjednicu Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska.

"Hrvatska napreduje. Stvari se kreću u dobrom smjeru", izjavio je zastupnik Europskog parlamenta iz Slovenije Borut Pahor, koji je predsjedavao sastankom, budući da je supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora, mađarski zastupnik Pal Schmitt, bio službeno odsutan.

Europski zastupnici, članovi Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, saslušali su izlaganje hrvatskog veleposlanika pri EU-u Branka Baričevića te Allana Jonesa iz Opće uprave za proširenje, koji je zadužen za Hrvatsku. Riječ je o pripremnom sastanku za sjednicu Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, koja će se održati 20. i 21. ožujka u Zagrebu.

I predstavnik Europske komisije Allan Jones istaknuo je da Hrvatska ide u dobrom smjeru, ali je napomenuo da se izazovi koji stoje pred njom u pregovaračkom procesu ne smiju podcijeniti. Jones je izrazio nadu da međustranačko natjecanje u izbornoj godini neće negativno utjecati na pregovarački proces, jer je pristup Hrvatske Europskoj uniji "od sveopće važnosti za hrvatske građane".

Zastupnik Pahor u svojoj je raspravi istaknuo odluku Hrvatskog sabora iz prosinca prošle godine o početku primjene Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu od početka 2008. godine za zemlje članice EU-a. "Taj jednostrani potez nije bio protiv Slovenije ili Italije, nego je on u suprotnosti sa zaključcima Europskog vijeća iz lipnja 2004.", kada je Hrvatska dobila kandidatski status, rekao je Pahor.

I Pahor i Jones su rekli da se na tehničkoj razini vode trilateralni razgovori o tom pitanju, uz posredovanje Europske komisije. Jones je rekao da je jedan takav sastanak održan u siječnju u Italiji.

"Pozdravljam činjenicu da se Europska komisija odlučila posredovati u traženju primjerenog rješenja, koji bi značio kompromis na zadovoljstvo svih strana", rekao je Pahor.

Veleposlanik Baričević je u svom izlaganju iznio što je Hrvatska učinila i čini na planu pristupnog i reformskog procesa od posljednjeg sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, koji se održao 3. i 4. listopada prošle godine.

Na sastanku je usvojen dnevni red za sjednicu u Zagrebu, koji, između ostalog, predviđa raspravu o trenutačnom stanju pregovora i pripremnog procesa za ulazak u EU, s naglaskom na pravosuđe, borbu protiv korupcije i suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima.

Također će se razgovarati o reformi državne uprave, povratku izbjeglica i pitanju manjina, o odnosima Hrvatske sa susjedima i o stanju stvari u zakonodavnom usklađivanju Hrvatske s europskom pravnom stečevinom.

(Hina) xsv ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙