FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Pomorstvo na hrvatskom Jadranu" u Barceloni

ZAGREB, 14. ožujka 2007. (Hina) - Izložba "Pomorstvo na hrvatskom Jadranu", koja će se održati u Pomorskom muzeju u Barceloni od 25. ožujka do 30. lipnja, plod je dobre i uspješne hrvatsko-španjolske međunarodne kulturne suradnje.
ZAGREB, 14. ožujka 2007. (Hina) - Izložba "Pomorstvo na hrvatskom Jadranu", koja će se održati u Pomorskom muzeju u Barceloni od 25. ožujka do 30. lipnja, plod je dobre i uspješne hrvatsko-španjolske međunarodne kulturne suradnje.

Tom će se izložbom, kako je danas priopćeno iz Ministarstva kulture, predstaviti podmorska, pomorska i tradicijska hrvatska kulturno-povijesna baština, koja slikovito odražava dinamiku pomorstva i aktivnosti vezanih uz more u tijeku raznih razdoblja od prapovijesti do suvremenog doba.

Organizacijske poslove u vezi s izložbom vodi Arheološki muzej Istre u Puli, koordinatorica izložbe je ravnateljica Kristina Džin, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture.

U pripremama su, osim Ministarstva kulture, sudjelovalo i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska radiotelevizija, Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, Hrvatski leksikografski zavod "Miroslava Krleže", Car Herc d.o.o., Plovput i t.d.

Izložba sastavljana od nekoliko tematskih cjelina predstavit će povijesni razvoj pomorstva na hrvatskom Jadranu od prapovijesti do početka 20. stoljeća, s naglaskom na važnijim događajima.

Izložba započinje kratkim uvodnim dijelom u kojemu su predstavljene zemljopisne i klimatske osobine Jadranskog mora. Hrvatsko pomorstvo predstavljeno je originalnim predmetima iz fundusa hrvatskih pomorskih muzeja, pomorskih i sakralnih zbirka te brojnih reprodukcija. Sve izložbene cjeline popraćene su multimedijalnim prikazima.

Važnost izložbe jest, kako ističu u Ministarstvu kulture, predstavljanje Hrvatske kao pomorske zemlje, koja je u povijesti ravnopravno sudjelovala u svim zbivanjima na Sredozemlju, i brojnih Hrvata koji su uvelike pridonijeli razvoju pomorstva i pomorskih znanosti.

Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija planiraju izložbu ponuditi u razmjeni ostalim sredozemnim i europskim državama.

Barcelona je jedno od najvažnijih pomorskih središta u svijetu, a Pomorski muzej u Barceloni jedan od najposjećenijih u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙