FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Javier Solana doputovao u Damask

DAMASK, 14. ožujka 2007. (Hina/AFP) - Predstavnik europske diplomacije Javier Solana doputovao je u noći s utorka na srijedu iz Riyada u Damask, javila je sirijska televizija.
DAMASK, 14. ožujka 2007. (Hina/AFP) - Predstavnik europske diplomacije Javier Solana doputovao je u noći s utorka na srijedu iz Riyada u Damask, javila je sirijska televizija.

Solanu je po dolasku u zračnu luku u Damasku dočekao sirijski ministar vanjskih poslova Walid Mouallem.

To je prvi Solanin posjet Damasku nakon ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafica Haririja u veljači 2005. u Bejrutu za čije se organiziranje sumnjiči sirijske dužnosnike i nakon kojega su SAD i EU zamrznuli odnose s Damaskom.

Solana će sa sirijskim predsjednikom Bacharom al-Assadom razgovarati o "regionalnim pitanjima i o sirijsko-europskim vezama", kako je izvijestila televizija.

Solana je u ponedjeljak počeo obilazak Bliskim istokom tijekom kojega je posjetio Bejrut i Riyad, a posvećen je Libanonu koji je zapao u tešku političku krizu.

"Jasno je da Sirija ne može biti izolirana, naprotiv ona dobiva priznanje za svoju ulogu. Sirija nije promijenila svoju politiku koja se pokazala dobra. Na drugima je da promijene svoju", pisao je u utorak službeni dnevnik As-Saoura, komentirajući Solanin posjet.

"Pokušaji da se izolira Sirija nisu uspjeli. Američka uprava želi, makar i preko posrednika, započeti dijalog s Damaskom koji bi se mogao proširiti" na druga pitanja osim Iraka, ocijenio je Elias Mourad, glavni urednik lista Al-Baas.

Sirijski čelnici povezuju "američku promjenu" stajališta prema Siriji s neuspjehom SAD-a u Iraku kojim hara nasilje.

Solana koji uživa mandat 27 članica EU-a izjavio je u Bejrutu, prvoj postaji svog puta, da želi postići "promjenu stajališta" Sirije u svezi s Libanonom.

"Imat ću u Siriji otvorene i srdačne razgovore kako bih vidio je li moguća promjena stajališta koja bi omogućila obnovu prijateljskih odnosa" između Damaska i EU-a, rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙