FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael za mir sa Sirijom, Turska šalje stručnjake na Brdo hrama

ZAGREB, 15. veljače 2007. (Hina) - Izraelski premijer Ehud Olmert rekao je u četvrtak da Izrael želi mir sa Sirijom, ali je od službenoga Damaska istovremeno zatražio da prestane podupirati terorizam, javljaju agencije.
ZAGREB, 15. veljače 2007. (Hina) - Izraelski premijer Ehud Olmert rekao je u četvrtak da Izrael želi mir sa Sirijom, ali je od službenoga Damaska istovremeno zatražio da prestane podupirati terorizam, javljaju agencije.

"Želimo mir sa Sirijom, bit ćemo sretni i zadovoljni bude li mira", rekao je Olmert na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, a prenosi Associated Press. "A posebno želimo da Sirija prestane podupirati terorizam i da se ponaša u skladu s pravilima koja određuje međunarodna zajednica".

Prema Olmertovim riječima, nova palestinska vlada mora "jasno i otvoreno" pristati na zahtjeve pregovarača tzv. Bliskoistočnoga kvarteta u kojem su predstavnici Sjedinjenih Država, Europske unije, Rusije i Ujedinjenih naroda. Kvartet traži da se Hamas odrekne nasilja, prizna Izraelu pravo na postojanje i prihvati dosadašnje mirovne sporazume.

Diplomati iz Kvarteta sastat će se ponovno idući tjedan u Berlinu, objavilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova, a prenosi agencija dpa.

Na jednodnevnu sastanku 21. veljače bit će i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, a očekuje se da sudionici razgovaraju o nastojanju Palestinaca da sastave vladu nacionalnoga jedinstva, kažu diplomati.

Turski premijer Erdogan rekao je u četvrtak da će Turska poslati stručnu ekipu u Jeruzalem gdje će nadgledati izraelske arheološke radove u blizini džamije al Akse jer su ti radovi izazvali negodovanje islamskoga svijeta.

Izraelski premijer Olmert pozdravio je tu tursku odluku: "Nemamo što kriti", rekao je. "Sve što se ondje radi događa se izvan područja Brda hrama. Rado ćemo ugostiti premijerovu ekipu da bi istinita i točna priča izašla na vidjelo", rekao je Olmert, a prenosi agencija Reuters.

Izrael tvrdi da iskapanje nije prijetnja muslimanskim svetim mjestima. Olmert kaže da je Erdoganu pokazao fotografije, ali da turski čelnik ne poznaje dobro to područje pa ga nije uspio sasvim uvjeriti.

Muslimanska, ali sekularna Turska jedna je od rijetkih zemalja regije koja ima dobre odnose i s Izraelom i s Palestincima, kao i s izraelskim neprijateljima Sirijom i Iranom. Službena Ankara želi igrati snažniju diplomatsku ulogu.

"Kao moderna muslimanska država, Turska može igrati ulogu u gradnji veza između Izraela i muslimanskih zemalja koje nemaju s njime odnose", rekao je Olmert.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙