FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Upravni odbor PIC-a: Svi moraju priznati genocid u Srebrenici

SARAJEVO, 13. ožujka (Hina) - Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) pozvao je u utorak sve političke vođe u toj zemlji da poštuju odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) po tužbi protiv Srbije za genocid.
SARAJEVO, 13. ožujka (Hina) - Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) pozvao je u utorak sve političke vođe u toj zemlji da poštuju odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) po tužbi protiv Srbije za genocid.

"Svi moraju priznati da se u Srebrenici dogodio genocid", stoji u izjavi Upravnog odbora PIC-a koji je zasjedao u Sarajevu na razini veleposlanika država-članica tog tijela kojega čine najutjecajnije zapadne zemlje i Rusija.

Zaključak ovog sastanka je i to da, sukladno presudi ICJ-a, sve zemlje imaju obvezu pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te da ona mora biti u cjelosti ispoštovana.

Tijekom rasprave o stanju u BiH u svjetlu inicijativa da se Srebrenici da posebni status, veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora PIC-a zaključili su kako se pri odlučivanju o ovome moraju poštovati Daytonski sporazum te ovlasti države BiH, entiteta i općina.

"Status općina u BiH reguliran je ustavima (BiH i entiteta) i relevantnim zakonima. Bilo kakve promjene mogu se ostvariti jedino u suglasju s odredbama sadržanim u tim ustavima i zakonima", stoji u izjavi.

Lokalnim vlastima u BiH upućen je poziv da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se poboljšao život građana Srebrenice i potaknuo proces pomirenja.

Prijedlog o izdvajanju Srebrenice iz sastava Republike Srpske u ponedjeljak su podržali najviši bosanskohercegovački dužnosnici iz reda bošnjačkog naroda te hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Poticajni odbor za iseljavanje bošnjačkih povratnika iz Srebrenice nakon toga je najavio kako će tijekom narednih mjesec dana motriti hoće li se ova zamisao prihvatiti.

Najavljeno je kako će od općinskih obornika Srebrenice biti zatraženo pokretanje službene inicijative za izdvajanje iz RS a istodobno će se tražiti da na državnoj razini bude donesen zakon kojim bi se regulirao status Srebrenice kao distrikta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙