FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan razmatra uspostavu prvog tržišta ugljika

TOKIO, 27. veljače 2007. (Hina/AFP) - Japan razmatra uspostavljanje svojeg prvog tržišta za trgovinu emisijama ugljika u cilju bržeg ispunjenja zahtjeva Protokola iz Kyota.
TOKIO, 27. veljače 2007. (Hina/AFP) - Japan razmatra uspostavljanje svojeg prvog tržišta za trgovinu emisijama ugljika u cilju bržeg ispunjenja zahtjeva Protokola iz Kyota.

Grupa predvođena Japanskom bankom za međunarodnu suradnju i Chuo Mitsui Trust and Bankingom dobila je zeleno svjetlo od japanske vlade za trgovinu emisijama ugljika, no i nadalje razmatra sve pojedinosti, kazali su u utorak dužnosnici te grupe.

"Nadamo se uspostavi projekta poput tržišta za trgovinu pravima za emisiju ugljikom u drugoj polovini godine", kazala je dužnosnica banke želeći ostati neimenovana. "I dalje su nam potrebne dodatne analize o pitanjima vladinog sudjelovanja i procjenama potencijalnih sudionika".

Protokol iz Kyota, čiji je cilj suzbijanje globalnog zatopljenja, omogućava zemljama i kompanijama kupnju kredita od onih koji raspolažu s neiskorištenim emisijama kako bi ispunile svoje zahtjeve za smanjenjem emisija.

Japan, koji je bio domaćin sastanka u 1997. kada je izrađen nacrt Kyoto sporazuma, dužan je smanjiti svoje prosječne godišnje emisije stakleničkih plinova u razdoblju od 2008. do 2012. za šest posto u usporedbi s razinama iz 1990-ih. No, emisije u toj zemlji uvećane su za osam posto u 2005. kako to drugo najveće svjetsko gospodarstvo bilježi oporavak nakon desetogodišnje krize.

Po riječima neimenovane dužnosnice banke, to će tržište smanjiti japansku ovisnost o sustavu o trgovanju emisijama ugljika u Europskoj uniji, koji je postao najvećom svjetskom burzom za emisije ugljika. "Pomoću toga projekta nadamo se potaknuti trgovinu pravima za emisije u Japanu", kazala je dužnosnica banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙