FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD očekuju rješavanja statusa Kosova u Vijeću sigurnosti UN

WASHINGTON,12. ožujka(Hina) - Pomoćnik američke državne tajnice Daniel Fried najavio je u ponedjeljak kako će se pitanje statusa Kosova rješavati u Vijeću sigurnosti UN, nakon što posebni izaslanik UN-a Marti Ahtisaari krajem ovoga mjeseca podnese izvješće glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, te istaknuo kako ne očekuje da će Rusija vetom zaustaviti donošenje rezolucije o statusu Kosova.
WASHINGTON,12. ožujka(Hina) - Pomoćnik američke državne tajnice Daniel Fried najavio je u ponedjeljak kako će se pitanje statusa Kosova rješavati u Vijeću sigurnosti UN, nakon što posebni izaslanik UN-a Marti Ahtisaari krajem ovoga mjeseca podnese izvješće glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, te istaknuo kako ne očekuje da će Rusija vetom zaustaviti donošenje rezolucije o statusu Kosova.

"Pitanje (Kosova) će se rješavati u Vijeću sigurnosti a te će rasprava početi nakon što Marti Ahtisaari podnese izvješće glavnom tajniku", kazao je Fried na briefingu za novinare u State Departmentu.

Rekao je kao ne želi govoriti o samoj rezoluciji Vijeća sigurnosti o Kosovu jer ona još nije pripremljena i tek je treba "ozbiljno raspraviti". Odgovarajući na pitanje novinara, Fried je kazao kako "ne pretpostavlja da će Rusija uložiti veto na rezoluciju" te dodao kako očekuje nastavak dosadašnje suradnje s Rusijom na tom pitanju.

Također je naglasio kako "Kosovo nije presedan ni za jednu drugu regiju u svijetu, u kojima postoji problem većine i manjine". Kosovo, po njegovim riječima, "nije, niti će biti presedan bilo da je riječ o Abhaziji, Južnoj Osetiji, Čečeniji, Pridnjestrovlju, Korzici ili Teksasu".

Pomoćnica državne tajnice Rosemary DiCarlo, koja je sudjelovala u američkom izaslanstvu na neuspješno završenim pregovorima o Kosovu u Beču, kazala je kako Marti Ahtisaari planira unijeti određene dopune u konačni prijedlog, na temelju prijedloga Beograda i Prištine, te ih uključiti u izvješće koje će podnijeti glavnom tajniku UN Ban Ki-moonu.

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey kazao je u ponedjeljak kako se očekuje da Marti Ahttisari krajem mjeseca podnese izvješće UN-u.

Fried, pomoćnik državne tajnice za europske poslove, prošloga je tjedna posjetio Kosovo, Srbiju i Makedoniju. Kazao je kako se tijekom posjeta uvjerio da svi narodi na Kosovu žele nastaviti živjeti zajedno, usprkos međusobnom nepovjerenju i strahu, te da žele dati priliku Ahtisarijevu planu i zadržavanje snaga NATO-a i nakon rješevanja statusa te pokrajine.

"NATO će ostati na Kosovu sve dok bude trebalo, nakon rješavanja statusa i nakon konsolidacije a mi ćemo periodično razmatrati stanje", rekao je. Kazao je kako se Kontaktna skupina pri rješavanju statusa Kosova susreće s jednom "nesretnom" situacijom, kojoj su prethodile godine teških problema, etničko čišćenje, rat i međunarodna intervencija.

"Međunarodna zajednica se na Kosovu ne suočava s idealnim izborom mogućnosti, one su nestale s raspadom Jugoslavije. Ne možemo se vratiti na situaciju od prije 1999., niti ostati tu gdje jesmo - 'status quo' nije održiv, moramo gledati naprijed i rješavati status", rekao je Fried.

Ustvrdio je, među ostalim, kako će buduće članstvo svih zemalja regije u EU omogućiti svim Srbima da žive u istoj političkoj zajednici.

"Jugoslavija je bila jedan način da svi Srbi žive u jednoj državi bez rata. Ona je imala pogreške i nije uspjela, no ona nije bila grozna ideja sama po sebi. Jedini drugi način da svi Srbi žive u jednoj političkoj zajednici, nije država, već da sve zemlje regije uđu u EU. To je budućnost oko kojeg se sve odgovorne zajednice slažu, kosovski Srbi, kosovski Albanci, sve manjine, čak i većina ljudi s kojima sam razgovarao u Beogradu", rekao je Fried.

Odgovarajući na sugestiju novinara kako ni jedan političar u Beogradu neće potpisati nezavisnost za Kosovo, Fried je rekao nitko neće tražiti od srpskih čelnika da potpišu dokument kojim Kosovu daju neovisnost te upozorio kako je "jasno da javnost u Srbiji općenito shvaća kamo to vodi i želi ići u Europu, a pitanje je hoće li vodstvo u Beogradu djelovati na način koji Srbiji otvara europsku budućnost".

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey je, na zasebnom briefingu, upit o tome "tko će suvereno i slobodno Kosovo spriječiti da se ujedini s Albanijom", otklonio kao hipotetsko i ponovio da "SAD, kao i uvijek, podržavaju teritorijalni integritet svih zemalja u regiji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙