FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lavrov: Neovisnost Kosova izazvala bi velike probleme na Balkanu i šire

MOSKVA/BRATISLAVA, 16. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je u petak da bi neovisnost Kosova uzrokovala ozbiljne probleme na Balkanu i šire, prenose ruske novinske agencije.
MOSKVA/BRATISLAVA, 16. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je u petak da bi neovisnost Kosova uzrokovala ozbiljne probleme na Balkanu i šire, prenose ruske novinske agencije.

Neovisnosti Kosova usprotivila se i Slovačka, nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, poručivši kako ga neće podržati bez pristanka Srbije.

"Što se tiče Kosova, uvjereni smo da bi njegova neovisnost imala negativne posljedice za tu regiju i cijelu Europu", rekao je Lavrov, kako prenosi Interfax.

Posebni izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari predložio je plan, koji podržavaju SAD i EU, za konačno rješenje statusa Kosova koji otvara put neovisnosti te pokrajine.

Rusija, povijesni saveznik Srbije, izrazila je rezerviranost glede plana i u Vijeću sigurnosti UN-a mogla bi ga zaustaviti vetom.

Pozivajući se na slovački tisak, agencija France presse prenosi da se neovisnosti Kosova protivi i Slovačka.

"Stajalište Slovačke je jasno - nećemo podržati neovisnost Kosova bez pristanka Srbije", rekao je slovački predsjednik Ivan Gašparović u intervjuu za slovački dnevnik Pravda, ističući kako je "neprihvatljivo da se teritorij jedne države mijenja bez njezina pristanka".

"Ahtisaarijev plan u sadašnjoj verziji teško da bi mogao biti prihvaćen. Treba omogućiti nove pregovore", dodao je.

UN-ov plan potaknuo je veliku političku raspravu u Slovačkoj jer neke političke stranke strahuju da bi mogao dovesti do posebnih zahtjeva mađarske manjine u zemlji koja ima oko 500.000 pripadnika (na 5,4 milijuna stanovnika).

Ahtisaari je za Kosovo predložio jedan oblik kontroliranog suvereniteta za čiji nadzor bi bila zadužena međunarodna zajednica pod vodstvom Europske unije.

Prema njegovim prijedlozima, Kosovo bi moglo biti članom međunarodnih organizacija i imalo bi glavne atribute države - ustav, zastavu i himnu.

Srbijanska Skupština Ahtisaarijeve je prijedloge odbacila.

Ahtisaari je u petak rekao kako "ne vjeruje u čuda" kada je riječ o predstojećim pregovorima Srba i kosovskih Albanaca o konačnom statusu Kosova, no dijalogu želi dati još jednu "priliku".

Srbi i kosovski Albanci ponovno će se okupiti za pregovaračkim stolom 21. veljače u Beču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙