FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka premijera "Veronike Desinićke"

ZAGREB, 12. ožujka 2007. (Hina) - Ansambl narodnih pjesama i plesova Hrvatske "Lado" večeras je pred brojnom publikom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog premijerno izveo folklorni balet s pjevanjem "Veronika Desinićka" autora Davora Bobića.
ZAGREB, 12. ožujka 2007. (Hina) - Ansambl narodnih pjesama i plesova Hrvatske "Lado" večeras je pred brojnom publikom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog premijerno izveo folklorni balet s pjevanjem "Veronika Desinićka" autora Davora Bobića.

Koreografiju baleta potpisuje Dinko Bogdanić, kostimografiju Ika Škomrlj i Diana Kosec-Bourek, scenograf je Žorž Draušnik, a plesače i pjevače "Lada" pratili su njihov orkestar, članovi Bubnjarskoga ansambla "Rudiment" iz Varaždina i Orkestar Hrvatske vojske pod ravnanjem Dražena Kurilovčana.

Najnovije Bobićevo djelo temelji se na staroj hrvatskoj legendi nastaloj još u 15. stoljeću o strastvenoj i zabranjenoj ljubavi pučanke Veronike Desinićke koja je živjela podno Velikoga Tabora i plemića Fridrika II. Celjskoga, a sadrži i povijesne činjenice.

Folklorni balet "Veronika Desinićka" " skladan je i koreografiran baš za "Lado", a predstava se sastoji od pet slika (dijelova): Proštenje, Elizabetina smrt, Vjenčanje, Pogubljenje i Oproštaj.

Iako je "Lado" do sada više puta sudjelovao u produkcijama hrvatskih glazbeno-scenskih djela, opera i baleta, prvi put u svojoj povijesti izvodi djelo koje izlazi iz užih okvira njegove primarne djelatnosti.

Djelo odlikuje spoj klasičnoga i tradicijskoga, a više od 80 umjetnika pjesmom i plesom pripovijedaju priču o Veroniki Desinićkoj i o sinu velikaša Hermana II. Celjskog - Fridriku koji, optužen za ubojstvo prve žene Elizabete Frankopan, bježi s Veronikom s kojom se vjenča u tajnosti. Fridrikov otac poslao je pak za njima vojsku u čemu ga nije uspjela spriječiti ni kći i Fridrikova sestra Barbara Celjska - Crna kraljica, pa je Herman bacio sina u tamnicu, a Veroniku je dao zadaviti i zazidati u zidine Velikoga Tabora.

U naslovnim ulogama Veronike Desinićke i Fridrika II. Celjskog nastupili su Iva Sekula i Dubravko Radić, Herman II. Celjski bio je Miljenko Piškor, Crnu kraljicu otplesala je Irena Matica, a Elizabetu Frankopan Tamara Horvat.

Skladatelj Davor Bobić (Varaždin 1968.) diplomirao je kompoziciju, teoriju glazbe i koncertnu harmoniku na Državnom konzervatoriju "P.I. Čajkovskog" u Kijevu, a za svoj je rad dobio brojne nagrade i priznanja.

Zagrebačkoj premijeri nazočio je, uz broje predstavnike političkoga i kulturnoga života, i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a prethodila joj je praizvedba održana u varaždinskome Hrvatskom narodnom kazalištu u subotu, 10. ožujka.

Nakon premijere predsjednik Mesić izjavio je da je balet odličan spoj tradicionalnoga i modernoga u kojemu je "Lado" pokazao svoju jedinstvenost i kvalitetu. Zato Mesić smatra da nas "Lado" i s "Veronikom Desinićkom" može na pravi način predstaviti Europi i svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙