FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice Vlade

ZAGREB, 9. ožujka 2007. (Hina) -
ZAGREB, 9. ožujka 2007. (Hina) -

Sa sjednice Vlade

Vlada bi do 1. kolovoza 2011. mogla propisivati najviše razine cijena plina za kupce, najavio je ministar gospodarstva Branko Vukelić na današnjoj sjednici hrvatske Vlade.

Vlada je, naime, u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o tržištu plina, jedan od pet zakonskih prijedloga s današnje sjednice kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom EU.

Predloženim zakonom određuje se i uloga Ine kao proizvođača i dobavljača plina za tarifne kupce.

Zakon predviđa i postupno otvaranje tržišta plina - od 1. kolovoza ove godine svi kupci, osim kućanstava, stekli bi status povlaštenog kupca, a godinu dana kasnije, od 1. kolovoza 2008. taj bi status stekla i kućanstva.

Niz novina predviđa i novi zakon o veterinarstvu, primjerice uvođenje novih, suvremenih mjera kontrole bolesti životinja, te utvrđivanje zdravstvenog statusa životinja na razini stada, gospodarstva, regije ili države u odnosu na određenu bolest.

Zakon, kaže ministar poljoprivrede Petar Čobanković, stvara i pretpostavke za usvajanje novog sustava sigurnosti hrane, tzv. higijenskog paketa koji se u zemljama EU počeo primjenjivati početkom 2006.

Taj sustav uvodi jedinstveni horizontalni pristup u kontroli hrane, odgovornost za sigurnost hrane prenosi na subjekte u poslovanju s hranom te naglasak stavlja na samokontrolu, pa shodno tome na drugačiji način uređuje pitanje službenih kontrola.

Novosti su vezane i uz sustav naplate za obavljene preglede i kontrole i to na način da se on uplaćuju u državni proračun, a iz njih bi se financirali isključivo veterinarski pregledi i kontrole.

Ministar kao novosti navodi i mogućnost da posjednici stoke sami označavaju životinje na propisani način, uvodi se jedinstveni registar domaćih životinja, te precizira da izdavanje nacionalnih svjedodžbi o zdravlju životinja obavljaju isključivo službeni veterinari.

U drugo saborsko čitanje Vlada je uputila zakon o sigurnosti u željezničkom prometu, a ministar prometa Božidar Kalmeta najavljuje da bi za oko mjesec dana u proceduri trebao biti i nacionalni program izgradnje i održavanja željezničke infrastrukture.

Tim će se programom precizirati što se će sve napraviti u idućem petogodišnjem razdoblju, u kojemu se u HŽ planira uložiti 15 milijardi kuna, kazao je Kalmeta.

Saboru su, u paketu usklađivanja s propisima EU, upućene i izmjene Zakona o sudskom registru, a na potvrđivanje i Međunarodna konvencija o suzbijanju djela nuklearnog terorizma.

Uprava Hotela Haludovo Malinska obustavit će i povući otkaze ugovora o radu, sa sindikatima dogovoriti i radnicima ponuditi prihvatljivu otpremninu, dok oni koji odluče ostati u toj tvrtci neće dobiti otkaz, zaključeno je na sastanku potpredsjednika Vlade Damira Polančeca s predsjednikom Nadzornog odbora i vlasnikom najvećeg paketa dionica Hotela Haludovo Ara Abramjanom.

Sastanak o Hotelima Haludovo Malinska d.d. održan je jučer u zgradi Vlade, a o zaključcima je danas priopćenjem izvijestio Vladin Ured za odnose s javnošću.

Na sastanku je zaključeno da će Uprava društva Hoteli Haludovo Malinska d.d. obustaviti i povući otkaze ugovora o radu, da će u roku od tri tjedna Vladin Ured za socijalno partnerstvo, sindikat i Uprava Hotela Haludovo dogovoriti prihvatljivu visinu otpremnine za radnike, te da će nakon toga svim radnicima biti ponuđena dogovorena otpremnina, a oni koji se odluče ostati u Društvu neće dobiti otkaz ugovora o radu, navodi se u priopćenju.

Ističe se da je Uprava Hotela Haludovo zadužena i da uputi zahtjev za ugovor o pravu građenja i zahtjev za koncesiju na pomorskom dobru u Vladinu proceduru.

Nakon toga će se Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Hrvatski fond za privatizaciju aktivnije uključiti u donošenje istih, a sve pod koordinacijom potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

Također, zadužuje se Uprava Hotela Haludovo da, u što kraćem roku, krene s izradom projekta i procesom ishođenja lokacijske dozvole i građevinske dozvole, navodi se u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙