FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: obilježen Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta

ZAGREB, 9. ožujka 2007. (Hina) - Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu danas je obilježen uručenjem diploma novim magistrima i diplomiranim teolozima te proglašenjem najuspješnijih studenata i dodjelom nagrada polaznicima Filozofsko-teološkoga studija.
ZAGREB, 9. ožujka 2007. (Hina) - Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu danas je obilježen uručenjem diploma novim magistrima i diplomiranim teolozima te proglašenjem najuspješnijih studenata i dodjelom nagrada polaznicima Filozofsko-teološkoga studija.

U prigodnoj riječi nadbiskup zagrebački i veliki kancelar KBF-a kardinal Josip Bozanić istaknuo je da krajnji objekt teologije nije ni samo Sveto Pismo, ni tradicija, ni učiteljstvo Crkve, nego je vlastiti sadržaj kojemu teži zajedništvo Presvetoga Trojstva, sam Bog živi.

Teologija živi od toga susreta, rekao je Bozanić, i samo Bog može usavršavati dušu čovjekovu. Dodao je da je to temeljno načelo pak bremenito posljedicama za teološku epistemologiju, jer se od trenutka kada se krivo usmjeri ili falsificira cilj spoznaje, deformira se i sama narav spoznaje.

Bozanić smatra da u današnje vrijeme radikalnih promjena na svim područjima ljudskoga živote, KBF može bitno pridonijeti evanagelizaciji kulture i inkulturalizaciji vjere, među ostalim, i u ekumenskom te međureligijskom dijalogu budući da hitnost zadatka na tom području proizlazi iz naše povijesti i sadašnjega trenutak u kojemu živimo.

Potrebu za takvim dijalogom u pozdravnim riječima i čestitkama KBF-u uputili su i dekan ljubljanskoga KBF-a Bogdan Kolar te episkop bački i srijemski otac Irinej Bulović.

Apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco-Javier Lozano istaknuo je pak važnu ulogu koju KBF ima u životu Crkve i društva u Hrvatskoj. U povodu današnje svečanosti apostolski nuncij predao je velikom kancelaru KBF-a novu encikliku pape Benedikta XVI. koja će biti objavljena u Vatikanu 13. ožujka.

Dekan KBF-a Tomislav Zdenko Tenšek sažeo je u izvješću razdoblje proteklo od prošlogodišnjega Dana fakulteta i posebice se osvrnuo na promjene koje je taj fakultet proveo u sklopu Bolonjske reforme, a u skladu sa uputama zagrebačkoga Sveučilišta i Kongregacije za katolički odgoj iz Rima.

Tako je spomenuo i provedenu studentsku anketu u kojoj je sudjelovalo više od 52 posto studenata u kojoj je anketirano 16 profesora, rad na projektu digitalizacije što je potvrdio i darom uručenim kardinalu Bozaniću - jednom od prvih kopija digitaliziranoga časopisa "Bogoslovska smotra". Kao vrlo uspješnu ocijenio je i suradnju s novom upravom zagrebačkoga Sveučilišta na čelu s rektorom Aleksom Bjelišem.

Dekan Tenšek istaknuo je da je izrađen i novi Statut KBF-a koji će biti osnova za sveobuhvatne promjene, ali da se još čeka odobrenje Kongregacije za katolički odgoj.

Po njegovim riječima, ubuduće bi trebalo posvetiti više pozornosti i zahvalnosti onima koji su znanstvenim radovima pridonijeli povećanju ugleda fakulteta ali i više vrednovati teološke radove kolega.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙