FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava 100. obljetnice rođenja fra Placida Cortesea

Cres,7. ožujka 2007.(Hina) - Svečanim programom u gradu Cresu danas je obilježena 100. obljetnica rođenja fra Placidea Cortesea čija je beatifikacija u tijeku.
Cres,7. ožujka 2007.(Hina) - Svečanim programom u gradu Cresu danas je obilježena 100. obljetnica rođenja fra Placidea Cortesea čija je beatifikacija u tijeku.

Program je počeo otkrivanjem spomen-ploče na njegovoj rodnoj kući.

Na svečanu skupu u creskoj školskoj dvorani okupljene je pozdravio gvardijan samostana sv. Frane u Cresu fra Alojzije Litrić.

Fra Ljudevit Maračić, autor dvaju Corteseovih životopisa, rekao je da se fra Placido Cortese rodio u Cresu 1907., a da je kod fratara u sjemenište otišao s trinaest godina. Školovanje nastavlja u Camposampieru kod Padove, za svećenika je zaređen u bazilici sv. Ivana Lateranskog u Rimu 1930., a kao svećenik služi u Padovi i Milanu. Godine 1937. preuzeo je upravu svih izdanja izdavačke kuće "Messaggero di s. Antonio", a za njegove uprave udvostručuje se broj pretplatnika.

U Drugome svjetskom ratu pomagao je progonjenim Židovima, zarobljenim Hrvatima, Slovencima, Česima i savezničkim vojnicima. Zbog toga su ga uhitili nacisti 8. listopada 1944. Dugo se nije znalo što se dogodilo s njim, a samo se pretpostavljalo gdje je i kako umro, dok jedna svjedokinja iz zatvora nije iznijela u javnost priču o mučenju kojem je bio podvrgnut i smrti u tršćanskom zatvoru nekoliko tjedana nakon uhićenja.

Potkraj siječnja 2002. u Trstu je počeo proces za proglašenje fra Placida Cortesea blaženim.

Maračićev drugi, novi, životopis Cortesea pod nazivom "Creski Kolbe, fra Placido Cortese franjevac konventualac" predstavljen je tijekom svečanosti, a prikazan je i dokumentarni film "Odvažnost šutnje" o Corteseu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙