FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Raspravno vijeće ICTY-a isključilo Šeparovića iz Markačeve obrane (dulje)

ZAGREB, 6. ožujka 2007. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda u utorak je u Haagu odlučilo uskratiti pravo odvjetniku Miroslavu Šeparoviću na daljnje zastupanje generala Mladena Markača pred Haškim sudom zbog toga što smatra da je u sukobu interesa kao branitelj i istom je odlukom naredilo optuženom hrvatskom generalu da odmah angažira novog branitelja.
ZAGREB, 6. ožujka 2007. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda u utorak je u Haagu odlučilo uskratiti pravo odvjetniku Miroslavu Šeparoviću na daljnje zastupanje generala Mladena Markača pred Haškim sudom zbog toga što smatra da je u sukobu interesa kao branitelj i istom je odlukom naredilo optuženom hrvatskom generalu da odmah angažira novog branitelja.

Sudsko vijeće ICTY-a prema odluci donesenoj u utorak, "uskraćuje Šeparoviću pravo obraćanja Sudu i odlučuje da on više ne može predstavljati optuženog Markača u ovom predmetu pred Sudom" te "naređuje optuženom Markaču da odmah angažira novog odvjetnika kako bi ga zastupao umjesto Šeparovića".

Vijeće je također naredilo Šeparoviću da pomaže Markačevu novom branitelju sve do trenutka dok novi branitelj ne bude u mogućnosti potvrditi da je u potpunosti preuzeo predmet.

Odlukom se određuje da je novi branitelj obvezan najkasnije do 30. ožujka izvijestiti Vijeće koliko mu je vremena potrebno za puno preuzimanje predmeta.

Također, Vijeće poziva strane u postupku da najkasnije do 30. ožujka predlože koje mjere može Vijeće poduzeti kako bi se osiguralo pravično i ekspeditivno suđenje.

Sudsko vijeće proteklog tjedna donijelo je odluku da je Šeparović u sukobu interesa kao branitelj po dva osnova - zato što može biti pozvan kao svjedok u istom predmetu u kojem brani, te zato što njegovi "osobni interesi" mogu biti suprostavljeni interesu njegova branjenika i time ga diskvalificiraju kao branitelja.

Vijeće se u toj odluci pozvalo na najavu obrane generala Ante Gotovine da ga pozove za svjedoka, jer je u vrijeme koje pokriva optužnica bio ministar pravosuđa, te na mogućnost da optuženi u predmetu u svojoj obrani terete Ministarstvo pravosuđa kojem je na čelu bio Šeparović.

Vijeće je te zaključke u opširnoj odluci obrazložilo među ostalim i time da Šeparovićeva osobna saznanja uključuju i njegove tvrdnje da bivši predsjednik Franjo Tuđman nikad nije davao upute da se ne gone počinitelji kaznenih djela nad srpskim stanovništvom. Također, Vijeće je zaključilo da je on relevantan svjedok za činjenicu tko snosi odgovornost za vojne sudove. Vijeće je upravo u pitanju da li je za rad tih sudova bilo odgovorno Ministarstvo obrane ili Šeparovićevo Ministarstvo pravosuđa utvrdilo njegov osobni interes u predmetu. Dok Šeparović opovrgava odgovornost Ministarstva pravosuđa, ona bi optuženim generalima koji su povezani s Minstarstvom obrane mogla ići u prilog, smatra vijeće.

Pitanje potencijalnog sukoba interesa odvjetnika Šeparovića pojavilo se prošle godine kada se obrana generala Gotovine, protiveći se odluci o spajanju njihova predmeta s predmetom "Čermak i Markač", pozvala na mogući sukob interesa odvjetnika Šeparovića, jer je otvorila mogućnost da branitelja generala Markača pozove za svjedoka i takvu najavu nikad nije opozvala.

Odvjetnik Šeparović prošlog je tjedna na predraspravnom ročištu poručio sucima da i dalje smatra da nije u sukobu interesa, da ničim nije ugrozio prava svog branjenika, kao i da svojim dosadašnjim postupcima nije pokazao nepoštivanje Suda.

On je tada optužio braniteljski tim generala Gotovine za nekorektnost kazavši da ima njihovo obećanje da će odustati od njega kao od neophodnog svjedoka.

Šeparović je tada najavio da će se žaliti na odluku vijeća kojom je utvrđeno da je u sukobu interesa.

U današnjoj odluci se ne spominje drugi Markačev branitelj Goran Mikuličić, no vijeće je prošlog tjedna u odluci kojom je uvrdilo Šeparovićev sukob interesa zapisalo da ne prihvaća tezu da bi Šeparovićevo povlačenje dovelo do automatskog povlačenja drugog branitelja iz predmeta, podsjećajući na to da pravila Suda predviđaju obvezu drugog branitelja da ostane u predmetu ako ne postoje razlozi za povlačenje.

Početak suđenja u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" ranije je zakazan za 7. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙