FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP predstavio gospodarsku strategiju

ZAGREB, 6. ožujka 2007. (Hina) - SDP je u utorak predstavio ciljeve svoje gospodarske strategije koja se temelji na snažnijem gospodarskom rastu, od šest i više posto godišnje.
ZAGREB, 6. ožujka 2007. (Hina) - SDP je u utorak predstavio ciljeve svoje gospodarske strategije koja se temelji na snažnijem gospodarskom rastu, od šest i više posto godišnje.

SDP-ovci, osvoje li vlast na jesenskim izborima, građanima jamče prosječni gospodarski rast od sedam posto do kraja četverogodišnjeg mandata.

Predsjednik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo Ljubo Jurčić kazao je kako samo snažniji gospodarski rast može omogućiti povećanje životnog standarda građana, što je i osnovni cilj SDP-ove gospodarske politike.

SDP-ova strategija, dodao je, osigurava uvjete za dugoročno održivi rast standarda koji proizlazi iz rasta plaća, mirovina i dividendi, a što se, istaknuo je, može postići samo rastom industrijske proizvodnje od barem osam posto.

Jurčić je najavio da će, osvoji li SDP vlast na izborima, prvih pola godine mandata posvetiti prihvaćanju ekonomsko-političkih mjera i instrumenata gospodarskog rasta, u drugoj godini mandata jamči gospodarski rast od šest posto, a u iduće dvije između sedam i devet posto.

Kako bi se dosegle spomenute stope, nužno je, kazao je, kroz industrijsku politiku maksimalno iskoristiti postojeće proizvodne potencijale i stvoriti uvjete za nove djelatnosti (industrije), a regionalnom politikom osigurati ravnomjerni razvoj Hrvatske, na način da se izgradi gospodarska infrastruktura u svakoj regiji za najmanje četiri djelatnosti, te za normalan život potrebna socijalna infrastruktura.

SDP će, rekao je Jurčić, dograditi fiskalni sustav i porezno opterećenje temeljiti na ekonomskoj snazi poreznog obveznika, a kao novinu predlaže i da se porezno izjednači dohodak od rada i kapitala, ističući potrebu da se za svaki dohodak, pa i dividende od dionica, ubuduće plaća porez.

Posebnu pozornost SDP će posvetiti i organizaciji državne uprave, jačoj kontroli i upravljanju inozemnim i unutarnjim dugom države, preusmjeravanjem investicija iz neproizvodnih u proizvodne sektore, ravnomjernim ulaganjima u saniranje zdravstva, povećanju mirovina i socijalne sigurnosti, većim ulaganjima u obrazovanje.

Na novinarski upit vidi li se, dobije li SDP izbore, na mjestu premijera, Jurčić je odgovorio da se ne vidi, odbacivši nagađanja u medijima da je s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom dogovorio premijersko mjesto.

"Imam previše posla u gospodarstvu. Moj je zadatak bio da napravim ovu strategiju, a kada osvojimo vlast vidim se kao osoba koja će je realizirati", rekao je.

Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović izrazila je nezadovoljstvo medijskim "kalkulacijama" o tome što Račan nekome nudi ili slično, rekavši da se s Račanom jutros čula te da je ocijenio kako su takve najave u medijima "pokušaj skretanja pozornosti sa SDP-ovih projekata".

Upitana hoće li SDP-ova fiskalna politika sadržavati i tzv. porez na bogate, odgovorila je kako je namjera porezno više zahvatiti imovinu bogatijih, ali samo onu luksuznu (jahte, dvorce, itd.), a ne imovinu bitnu za život i stvaranje dobara za dobit, dodavši da će detaljnije o tome govoriti u vrijeme izborne kampanje.

SDP-ovom strategijom, istaknula je, analizirani su propusti i promašaji bivše koalicijske vlasti te su utvrđene mjere koje jamče da se ne mogu ponoviti, za razliku od aktualne Vlade, koju je prozvala da svoje pogreške ne priznaje, već ih naziva izazovima.

"Kada se u četvrtoj godini mandata jedne Vlade o kontinuiranim problemima u državi govori kao o izazovima, to je prilično smiješno i neutemeljeno. Nema izazova, premijer Sanader je potrošio svoje i vrijeme svoje Vlade", ocijenila je Antunović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙