FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: svečana premijera "Crvenog kišobrana"

ZAGREB, 5. ožujka 2007. (Hina) - U Gradskom kazalištu Žar ptica održana je večeras svečana premijera predstave "Crveni kišobran" vodeće hrvatske spisateljice za djecu Višnje Stahuljak, u režiji Želimira Mesarića.
ZAGREB, 5. ožujka 2007. (Hina) - U Gradskom kazalištu Žar ptica održana je večeras svečana premijera predstave "Crveni kišobran" vodeće hrvatske spisateljice za djecu Višnje Stahuljak, u režiji Želimira Mesarića.

Višnja Stahuljak napisala je "Crveni kišobran" inspirirana narodnim pričama iz hrvatske i europske narodne baštine, koje su svojom ljepotom, smislom za humor i etičnost povezivale generacije ljudi diljem svijeta.

"Crveni kišobran" naizgled je jednostavna i arhaična priča o mladom zagorskom slugi Jankecu, kojega je njegov nemilosrdni gazda Grga poslao u nemoguću misiju na Mjesec po tri vlasi s mjesečeve glave.

Uputivši se iz rodnog kraja, Jankec nastavlja put kroz Istru, Dalmaciju i Liku, sreće se s raličitim dijalektima, ljudima i njihovim naizgled nerješivim problemima te, naposlijetku, uspješno dolazi do Mjeseca koji mu daje odgovore na sva pitanja.

Poruka je priče "ako si ustrajan i hrabar, ako imaš čisto srce i dobre namjere, ništa nije nedostižno", navodi se u programskoj knjižici.

Za "Crveni kišobran" je Višnja Stahuljak 1961. godine dobila svoju prvu književnu nagradu Društva "Naša djeca".

Dramaturg predstave je Marjana Nola, dijalektološku obradu teksta potpisuje Mihovil Dulčić, scenograf i kostimograf je Zlatko Bourek, a autor glazbe Arsen Dedić.

U ulozi Jankeca nastupio je Robert Bošković, a ostale uloge tumačili su Anđelko Petric, Ana Maras, Željko Šestić, Vesna Ravenščak, Zoran Kelava, Asja Jovanović i Drago Utješanović.

Publika je dugotrajnim pljeskom nagradila protagoniste, a posebice Višnju Stahuljak.

U povodu premijere Školska knjiga je tiskala "Crveni kišobran", a prvi primjerak knjige su slavljenici Višnji Stahuljak uručili ravnateljica kazališta Žar ptica Marija Sekelez i predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙