FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković na 27. sjednici Odbora za ribarstvo u Rimu

RIM/ZAGREB, 5. ožujka 2007. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković u Rimu sudjeluje na 27. sjednici Odbora za ribarstvo koja se održava do 9. ožujka.
RIM/ZAGREB, 5. ožujka 2007. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković u Rimu sudjeluje na 27. sjednici Odbora za ribarstvo koja se održava do 9. ožujka.

Na konferenciji je između ostaloga izražena urgentna potreba za sprječavanje ilegalnog, odnosno nezakonitog ribolova, posebice u dijelu koji se odnosi na gospodarski ugrožene morske vrste, kazao je ministar.

Istaknuta je i potreba jačanja regionalnih ribarskih organizacija, a bit će riječi i o rezultatima donesenih rezolucija sa prošlogodišnje konferencije.

Razgovarat će se i o eko-označavanju u ribarstvu, trgovinskim barijerama u ribarstvu, smanjivanju ribolovnog napora na globalnoj razini i smanjenju nezakonitog, nelegalnog i neprijavljenog ribolova, najavio je Čobanković.

COFI (Committee on Fisheries), Odbor za ribarstvo je tijelo FAO utemeljeno 1965. godine, a danas je to globalni forum na kojem se donose preporuke vladama zemalja-članica FAO-a o daljnjim aktivnostima u upravljanju ribarstvom i akvakulturom.

Teme ovogodišnjeg COFI-ja uključuju stupanj primjene Kodeksa o odgovornom ribarstvu u nacionalnim zakonodavstvima i politici zemalja članica, razvoj akvakulture, smanjenje kapaciteta velikih flota, te nadzor i kontrolu ribolovnih aktivnosti. Posebna pažnja posvećuje se i pitanju gospodarenja tunom i tuni sličnim vrstama na svjetskoj razini.

Hrvatska u svojoj ribarstvenoj politici primjenjuje Kodeks odgovornog ribarstva, a kroz Generalnu komisiju za ribarstvo u Sredozemlju (GFCM) aktivno sudjeluje i u donošenju i primjeni mehanizama i instrumenata upravljanja u ribarstvu Sredozemlja.

Hrvatska drži da je razvoj akvakulture mogućnost koja dugoročno može osigurati kako opstanak resursa tako i zadovoljiti rastuće potrebe tržišta za svježom ribom i ribljim proizvodima, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙