FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filmom o Putinu završio program "Zavjera" ZagrebDoxa

ZAGREB, 3. ožujka 2007. (Hina) - "Kako je Putin došao na vlast", 52-minutni dokumentarni film Tanje Rahmanove, prikazan u subotu u kinodvorani Studentskog centra, bio je posljednji od pet naslova odabranih u program "Zavjera" u sklopu 3. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.
ZAGREB, 3. ožujka 2007. (Hina) - "Kako je Putin došao na vlast", 52-minutni dokumentarni film Tanje Rahmanove, prikazan u subotu u kinodvorani Studentskog centra, bio je posljednji od pet naslova odabranih u program "Zavjera" u sklopu 3. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.

"Zavjera" je novost ZagrebDoxa, a gledateljima je ponudila barem dva ostvarenja koja se bave nekima od vjerojatno najpopularnijih teorija svjetskih zavjera: princeza Diana je ubijena, a Amerikanci su sami srušili njujorške Blizance.

Čak tri od pet naslova istražuju prljavo poslovanje Bijele kuće.

"The Panama Deception" (Panamska obmana), Barbare Trent, nagrađen Oskarom 1992. godine, ispituje skrivene razloge američke invazije na Panamu 1989., kriminal u Bijeloj kući, Pentagonu i CIA-u te nepošten rad medija u službi američke vlade.

Druga dva filma bave se recentnom poviješću, točnije administracijom predsjednika Georgea W. Busha. Tako "Uncovered: The War on Irak" Roberta Greenwalda, kroz niz izjava i ocjena bivših obavještajaca, diplomata, stručnjaka za međunarodne odnose, propituje razloge zbog kojih je Bush zaratio u Iraku iako Washington još nije dovršio posao u Afganistanu.

Nuklearno oružje u Iraku nikada nije pronađeno, što su konačno morali priznati i sami američki dužnosnici, ali rat u Iraku je nastavljen i ondje se stvorila kritična masa terorista dovoljna da to područje učini izvorom trajne nestabilnosti, poruka je svjedoka filma. U svjetlu aktualnih napetosti oko nuklearnog programa Irana, prikazan je svjedok koji citira riječi indijskoga generala, neka se ne upušta u rat protiv SAD-a onaj tko nema nuklearno oružje.

"Loose Change 2nd Edition" Dylana Averyja, za koji se tvrdi da je film s najviše downloada na internetu (oko 5 milijuna), kroz izjave svjedoka i stručnjaka iznosi teoriju da su tornjeve u New Yorku srušile bombe postavljene u samim zgradama. Film donekle nudi i odgovor na postavljeno pitanje zbog čega bi neki krugovi u Americi učinili takvo grozno djelo, tvrdeći da su u satima tragedije ostvarene financijske malverzacije koje su napunile džepove urotnicima.

Paralela između tvrdnji da su određeni američki krugovi odgovorni za 11. rujna s tisućama mrtvih, kako bi dobili opravdanje za invazije na Afganistan i Irak, dade se povući s filmom o Putinu. U njemu se insinuira da je drugi rat u Čečeniji, također s tisućama mrtvih, izazvao Kremlj želeći da mali, pobjednički rat, za koji je zaslužan Putin, dotad široj javnosti potpuno nepoznat šef obavještajne službe, stekne strelovitu popularnost i lako pobijedi na izborima za predsjednika Rusije.

Film Tanje Rahmanove o Putinovom usponu iznosi svjedočenja nekih od aktera događaja, poput poslovnog čovjeka Borisa Berezovskog.

I ruski i američki prikazani filmovi dadu slutiti da su razlozi zavjera uvijek i isključivo materijalni, novčani. U dijelu istrage o pranju novca kroz restauraciju Kremlja, za što su bile angažirane švicarske tvrtke, sudjeluje i Carla del Ponte, u to vrijeme državna odvjetnica.

U ponedjeljak je bio prikazan dokumentarac "Tobacco Conspiracy" (Duhanska urota) Nadie Collot, o sprezi duhanske industrije i centara financijske moći koji šire svoje carstvo na štetu ljudskoga zdravlja.

"Diana: The Night She Died" (Noć u kojoj je umrla Diana) Davida Cohena polazi tragom popularnih tvrdnji da automobilska nesreća princeze od Walesa nije bila nesretan slučaj već isplanirana akcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙