FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan ugovor o kulturnoj suradnji između Hrvatske i Luksemburga

ZAGREB, 22. veljače 2007. (Hina) - U Ministarstvu kulture večeras je potpisan Ugovor o suradnji u području kulture, obrazovanja, znanosti, mladeži i sporta između hrvatske i luksemburške vlade.
ZAGREB, 22. veljače 2007. (Hina) - U Ministarstvu kulture večeras je potpisan Ugovor o suradnji u području kulture, obrazovanja, znanosti, mladeži i sporta između hrvatske i luksemburške vlade.

Potpisali su ga hrvatski ministar kulture Božo Biškupić i luksemburški ministar kulture Francois Biltgen.

Ugovor je potpisan na pet godina, a kako je večeras istaknuto, njime se želi razvijati i jačati prijateljske odnose i suradnju koja postoji između dviju zemalja u području kulture, obrazovanja, znanosti, mladeži i športa.

Nakon potpisanog ugovora, ministar Biškupić je izrazio zadovoljstvo što će hrvatski umjetnici moći surađivati s umjetnicima iz Luksemburga, dodavši da se ta suradnja odnosi i na područje obrazovanja i znanosti. Tim ugovorom, rekao je Biškupić, otvorene su brojne mogućnosti za naše umjetnike, ali i za razmjenu u području znanosti i visokoga obrazovanja.

Biškupić je podsjetio da je Luksemburg ove godine proglašen europskom prijestolnicom kulture što je vrlo značajno za jedan grad i državu, dodavši da je luksemburškom ministru predložio da bi se nakon 2010. i Split mogao kandidirati za europsku prijestolnicu kulture. I ovaj ugovor pridonijet će promicanju hrvatske kulture u jednu od zemalja Europske unije, zemlju bogate kulture i tradicije kao što je Luksemburg, od kojega Hrvatska očekuje potporu za ulazak u punopravno članstvo Europske unije, istaknuo je hrvatski ministar.

Luksemburški ministar Francois Biltgen također je izrazio zadovoljstvo potpisanim ugovorom, rekavši da su pregovori za njegovo potpisivanje počeli prije godinu kada se susreo s ministrom Biškupićem u Innsbrucku. Napomenuo je da će, osim kulturne suradnje, Hrvatska uspostaviti s Luksemburgom i suradnju na području obrazovanja i znanosti. Također smatra da Hrvatska ima svoje mjesto u Europskoj uniji i nada se da će uskoro postati punopravna članica Unije.

Dvojica ministara Biškupić i Biltgen večeras će u Klovićevim dvorima biti nazočni otvorenju izložbe velikoga luksemburškoga slikara Rogera Bertemesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙