U naredna četiri dana mjerit će se kontinuirano šesnaest parametara, a po riječima zamjenika voditelja karlovačkog Eko stožera Marinka Maradina, u slučaju da budu zabilježene veće koncentracije štetnih tvari od dopuštenog, poduzet će se daljnji koraci, a vjerojatno bi se postavilo i stalno mjerno mjesto.
Pivovara, dodao je mora dignuti cijev na visinu od 25 metara i kroz nju ispuštati plin iz svojih fermentatora.
Na pitanja novinara, objasnio je, da je taj zahtjev o visini cijevi postavio Zavod za toksikologiju, jer tako visoko ispušten ugljični dioksid ne predstavlja opasnost za okoliš.
Marinko Maradin nema spoznaje o tome s koje visine se dosada iz Pivovare u atmosferu ispuštao ugljični dioksid, plin bez mirisa, boje i okusa.
Jučer je potvrđeno da je ugljični dioksid, koji u Pivovari nastaje u postupku varenja u redovitoj proizvodnji, osim u dimnjak, istjecao kroz kanalizaciju sve do potoka Grabica, gdje je 23. veljače otrovan Zdravko Martinović, koji je od tada u komi.