FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o HSS-ovu zaključku vezanom uz zagađenost zraka u Sisku

ZAGREB,14. veljače 2007.(Hina) - Hrvatski sabor popodne je počeo raspravu o HSS-ovu prijedlogu zaključka kojim bi se Vladu obvezalo na podnošenje detaljnog izvješća o zagađenosti zraka u Sisku, broju ekoloških incidenata i mjerama koje se poduzimaju za njihovo otklanjanje.
ZAGREB,14. veljače 2007.(Hina) - Hrvatski sabor popodne je počeo raspravu o HSS-ovu prijedlogu zaključka kojim bi se Vladu obvezalo na podnošenje detaljnog izvješća o zagađenosti zraka u Sisku, broju ekoloških incidenata i mjerama koje se poduzimaju za njihovo otklanjanje.

Željko Pecek (HSS) iznio je podatke za 2005. po kojima su prekoračenja koncentracije sumporovog dioksida, kao posljedice isparavanja iz Inine rafinerije u Sisku, bila 51 puta više nego je dopušteno, a sumporovodika 63 puta, iako važeći propisi kao dopušteno prekoračenje predviđaju tri puta za sumoporov dioksid, a sedam puta za sumporovodik.

Vladu je prozvao za nezainteresiranost spram zahtjeva Siščana i njihovog samoorganiziranja zbog zaštite života i zdravlja u Sisku, budući da, kazao je, Ina kao državna tvrtka i dalje ugrožava zdravlje građana.

"Moramo li stalno dokazivati da Siščani imaju 50 posto više oboljenja i zagađenja zraka nego u ostatku Hrvatske ili možemo nešto poduzeti odmah, a ne samo čekati na modernizaciju rafinerije", upitao je.

Kao kratkoročnu mjeru predložio je da Ina, unatoč manjem profitu, u sisačkoj rafineriji počne prerađivati naftu s manje sumpora, ili da, barem, prekine prerađivati naftu u danima kada su loši biometeorološki uvjeti.

HDZ-ovu vlast u Sisku, koja je tužila Inu od koje traži 11 milijuna kuna nadoknade štete, prozvao je za politikanstvo i populizam, budući da, rekao je Pecek, ako i dobije spor, ništa se što se zdravlja Siščana tiče neće promijeniti.

"Sisak je na najboljem putu da stvori novi brand smrdljivog i opasnog grada", kazao je.

Odgovorila mu je HDZ-ova zastupnica, inače Siščanka, Ivanka Roksandić, koja je za politikanstvo i populizam optužila HSS koji se, kako je rekla, za zaštitu Siščana opredijelio tek u ovoj, izbornoj godini.

Ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić podržala je saborsku raspravu o kvaliteti zraka u Sisku, ali i zatražila da se rasprava ograniči na mandat aktualne Vlade.

Ministrica ja izvijestila da su najveća zagađenja zraka u Sisku zabilježena 1999., 2002. i 2003., a da je njezina Vlada, čim je preuzela upravljanje državom krajem 2003., snimila stanje u Sisku te utvrdila da se ni u Vladi niti u Saboru nikada nije o tome raspravljalo.

Kao mjere koje je HDZ-ova vlast poduzela navela je niz podzakonskih akata, te zaduženje Ini da napravi program mjera za osiguranje čiste proizvodnje u sisačkoj rafineriji, što je 2005. i napravljeno.

Spomenula je i automatsku mjernu postaju u sisačkom naselju Caprag, gdje je i rafinerija, koja neprestano očitava kakvo je stanje zraka u Sisku.

"Vlada je itekako zainteresirana da građani Siska imaju čisti zrak i uvjerena sam da ćemo to i postići, kao što smo učinili i kod gospodarenja otpadom", poručila je ministrica.

SDP-ovac Davorko Vidović je, replicirajući ministrici, optužio Vladu da nije nastavila započete projekte modernizacije sisačke i riječke rafinerije, budući da je, rekao je, 'deadline' za finalizaciju kreditnih sredstava za realizaciju tih projekata bio krajem prošle godine.

O prijedlogu HSS-ova zaključka raspravljaju saborski klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙