FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Enel povećava udjel u Endesi na 21,57 posto

RIM, 2. ožujka 2007. (Hina/AFP) - Talijanska energetska grupacija Enel pristala je kupiti dodatnih 11,58 posto dionica španjolske Endese, povećavši svoj udjel na ukupno 21,57 posto, priopćeno je iz te kompanije.
RIM, 2. ožujka 2007. (Hina/AFP) - Talijanska energetska grupacija Enel pristala je kupiti dodatnih 11,58 posto dionica španjolske Endese, povećavši svoj udjel na ukupno 21,57 posto, priopćeno je iz te kompanije.

Nakon kupnje 9,99-postotnog udjela u Endesi u utorak, ta je grupacija u četvrtak izvijestila o dva nova sporazuma za kupnju dodatnih 11,58 posto udjela u toj najvećoj španjolskoj elektroenergetskoj grupaciji.

Prvi sporazum je postignut s ulagačkom bankom UBS, za kupnju 7 posto udjela putem programa zamjene dionica. Drugi sporazum o razmjeni dionica zaključen je s talijanskom bankom Mediobanca, za preuzimanje dodatnih 4,58 posto, o čemu je Enel naknadno izvijestio.

Takva agresivna strategija prijeti ponudi njemačkog elektroenergetskog diva E.ON.-a, koji je za preuzimanje Endese ponudio 4,1 milijardu eura.

Enel je od španjolskog regulatora CMNV zatražio odobrenje za podizanje svojega udjela na postotak koji ne pretpostavlja oblikovanje ponude za preuzimanje, ili drugim riječima, na maksimalnih 24,99 posto - budući je to prag iznad kojega bi bilo nužno dati ponudu za preuzimanje čitave grupacije Endesa.

Svoj interes u Endesi Enel objašnjava strategijom jačanja svojih pozicija na europskom tržištu električne energije. Kad bi Enel ušao u savez sa španjolskom građevinskom grupacijom Acciona, glavnim dioničarom Endese s 21,03-postotnim udjelom, koja se protivi njemačkoj ponudi, te bi dvije kompanije mogle spriječiti E.ON-ovu ponudu.

Enel, u 32-postotnom vlasništvu države, svoj u utorak kupljeni udjel u Endesi platio je 39 eura po dionici - iznad 38,75 eura, koliko je iznosila E.ON-ova ponuda. Sporazumi o razmjeni dionica postignuti u četvrtak također se ravnaju prema cijeni od 39 eura po dionici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙