FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mrkopalj: otvoren prvi pogon za proizvodnju bio-peleta u Hrvatskoj

MRKOPALJ,28. veljače 2007.(Hina) - Tvrtka Drvenjača d.d. danas je u Mrkoplju svečano pustila u rad prvi pogon za proizvodnju bio-peleta u Hrvatskoj u koji je ta tvrtka uložila 1,5 milijuna eura.
MRKOPALJ,28. veljače 2007.(Hina) - Tvrtka Drvenjača d.d. danas je u Mrkoplju svečano pustila u rad prvi pogon za proizvodnju bio-peleta u Hrvatskoj u koji je ta tvrtka uložila 1,5 milijuna eura.

U novoj peletirnici izrađuju se pelete - prešani drvni ostaci od jelovine i bukovine dugački oko tri centimetra, koji se najčešće koriste kao ogrjev u posebnim pećima za pelete, odnosno za centralno grijanje.

Zadovoljstvo otvaranjem prve peletirnice u Hrvatskoj izrazio je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Za pokretanje slične proizvodnje zainteresireno je još 19 hrvatskih tvrtaka koje bi se kasnije udružile u klaster proizvođača sirovine za proizvodnju energije, kazao je na svečanosti otvaranja ministar Čobanković.

Istaknuo je da je proizvodnja energije iz biomase svjetski trend te da su na nedavnom poljoprivrednom sajmu u Berlinu naglašena stremljenja da se 20 posto fosilnih goriva zamjeni biomasom, odnosno ostacima iz poljoprivrede.

Ministar Čobanković ocijenio je da je prelaskom drvne industrije u mjerodavnost Ministarstva poljoprivrede učinjen veliki napredak za tu industriju.

Podsjetio je da je 2005. izrađen Operativni plan razvoja drvne industrije, a 2006. Strategija prerade drva i papira.

Dodao je da su Hrvatske šume u posljednje tri godine izmijenile odnos prema drvnoj industriji te sada prednost daju proizvođačima finalnih proizvoda od drva, a ne izvoznicima trupaca i drvene građe.

Novootvoreni pogon za proizvodnju bio-peleta u cijelosti će rješiti probleme odlaganja drvnog otpada i piljevine koja nastaje pri proizvodnji u trima pogonima i pilanama Drvenjače - u Vratima, Mrkoplju i Fužinama te u ostalim pogonima gorskokotarske drvne industrije.

Kapacitet pogona je dvije tone na sat ili oko 6.000 tona na godinu, a u početku će se proizvoditi oko 1,2 tona peleta na sat.

Pelete se sastoje od 80 posto piljevine od jele i 20 posto piljevine od bukve, a u proizvodnom procesu trošit će se oko 120 kubičnih metara piljevine na dan.

Pogon se sastoji od stroja za usitnjavanje sječke, pneumatske sušare i stroja za izradu peleta s linijom za pakiranje, a u njemu će biti zaposleno 15 radnika.

Cjelokupna proizvodnja peleta namijenjena je izvozu, a razvije li se domaće tržište prodavat će se i u Hrvatskoj.

(Hina) xhsup ybn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙