"Sirov češnjak ili njegovi ekstrakti opisuju se kao agensi koji pridonose smanjenju postotka lošeg kolesterola (beta-lipoprotein) i jedni su od najprodavanijih prirodnih sastojaka", ističe dr. Christopher Gardner, voditelj istraživačke ekipe sa Stanforda (Kalifornija).
Drobljenjem češnjaka stvara se mirisna i antibakterijska supstanca zvana Allium sativum, a laboratorijska ispitivanja pokazala su da ta supstanca spriječava stvaranje kolesterola.
No klinička ispitivanja na ljudima provedena u svrhu procjene antikolesterolnog djelovanja sirovog češnjaka ili njegovih ekstrakata to nisu potvrdila, pojašnjava znanstvenik u svojoj studiji objavljenoj 26. veljače u Journal of the American Medical Association.
Dr. Gardner i njegova ekipa počeli su 2002. godine istraživanje na uzorku od 192 odrasle osobe u dobi od 30 do 65 godina kojima je postotak lošeg kolesterola bio umjeren na početku kliničkog ispitivanja.
Znanstvenici su ustvrdili da "konzumiranje sirovog češnjaka nema nikakav statistički relevantan učinak na gustoću lošeg kolesterola", stoji u studiji.
Drugi tipovi kolesterola, kao što je "a-lipoprotein" ili dobri kolesterol, trigliceridi ili ukupni kolesterol ostali su nepromijenjeni, ustanovili su znanstvenici.
Razliku između laboratorijskih ispitivanja i istraživanja na ljudima znanstvenici su objasnili na sljedeći način. U laboratoriju aktivni ekstrakt češnjaka stavlja se izravan kontakt sa stanicama i djeluje na kolesterol. Međutim, ta supstanca reagira drukčije kada je apsorbira ljudsko tijelo, zaključili su.