FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pentagon zabrinut za sposobnost vojske da reagira na novu krizu - CNN

WASHINGTON,26. veljače(Hina) - Zapovjednik Združenog stožera Oružanih snaga SAD, general Peter Pace, prošloga je tjedna ocijenio kako američke oružane snage možda nisu u stanju na odgovarajući način reagirati na neku novu krizu u svijetu, izvijestio je u ponedjeljak CNN, pozivajući se na vojne izvore.
WASHINGTON,26. veljače(Hina) - Zapovjednik Združenog stožera Oružanih snaga SAD, general Peter Pace, prošloga je tjedna ocijenio kako američke oružane snage možda nisu u stanju na odgovarajući način reagirati na neku novu krizu u svijetu, izvijestio je u ponedjeljak CNN, pozivajući se na vojne izvore.

General Pace poslao je ovih dana povjerljivo izvješće ministru obrane Robertu Gatesu u kojem je indikator stupnja opasnosti vezan uz sposobnost američke vojske da pravodobno odgovori na još jednu krizu, povećao na razinu "značajan".

Obzirom da je stupanj opasnosti za cjelovito ispunjavanje misije zaštite nacionalne sigurnosti u 2007. podignut do razine "značajnog", ministar Gates je prema zakonu bio dužan svoje vlastito povjerljivo izvješće uputiti Kongresu te u njemu navesti kako će vojska odgovoriti tom izazovu.

Američki dužnosnici kažu kako ne znaju kada je zadnji puta, ako je ikada, taj stupanj opasnosti bio označen kao "značajan", navodi u izvješću CNN.

Glavni razlog za teškoće Oružanih snaga SAD s ljudstvom je angažman snaga Kopnene vojske i Marinskog korpusa u ratovima u Iraku i Afganistanu.

Dužnosnici ističu kako američka vojska još uvijek može osigurati snage i opremu za bavljenje novom krizom, ali da bi takav razmještaj koštao više i uključivao bi snage koje nisu tako dobro uvježbane kao borbene snage na ratištu. Primjerice, dodatna kriza mogla bi značiti masovnu mobilizaciju Nacionalne garde, zavisno od situacije.

Procjene generala Pacea i ministra Gatesa usredotočene su na potencijalnu treću krizu, koja bi mogla izbiti dok su američke snage još angažirane u Iraku i Afganistanu.

The New York Times povezuje prošlotjedni razmještaj eskadrile novih za radar nevidljivih lovaca-bombardera F-22 Raptor u Japan i druge borbene skupine s nosačem zrakoplova u blizinu Perzijskog zaljeva s trenutačnim nedostatkom raspoloživih kopnenih postrojbi koje bi služile zastrašivanju.

"Eskadrila Raptora poslana je u Japan kako bi Sjeverna Koreja imala o čemu razmišljati...a ista je stvar i s Iranom i novim nosačem u Zaljevu", piše NYT.

"Ti se potezi čine savršeno logičnim geopolitičkim odgovorima na povećanu opasnost. No oni također pomažu zamaskirati drugu realnost. Obzirom da vojska danas nema dovoljno raspoloživih kopnenih postrojbi za zastrašivanje, ti su potezi prije jedine opcije, nego izbor između nekoliko", ističe list.

Ranije su određene brigade Kopnene vojske bile držane u pripremi, spremne za prebacivanje na krizna žarišta u roku od 18 do 72 sata. No vojska i marinci izvršavaju svoje misije u Iraku i Afganistanu s velikim i kontinuranim razmještajem snaga, tako da borbeni zrakoplovi i ratni brodovi zamijenjuju vojničke čizme na drugim područjima.

"Visoki vojni planeri ne opovrgavaju da prošlotjedni razmještaj odražava duboku zabrinutost Pentagona kako SAD možda nema dovoljno spremnih i raspoloživih resursa za slučaj potrebe. Takvi potezi postali su nužni kao protuteža shvaćanju neprijatelja da je to što je zaglibila u Iraku i Afganistanu, Ameriku učinilo slabom i dovelo u položaj da ne može upotrijebiti nikave snage izvan tih sukoba", piše The New York Times.

Sveukupno SAD, u aktivnoj službi u vojsci i pričuvni ima više od dva milijuna vojnika, no vojska se bori da popuni smjene za 160.000 vojnika koliko ih nova strategija administracije traži u Iraku. U toj zemlji je trenutačno oko 139.000 američkih vojnika a do kraja svibnja bi ih trebalo biti upućeno još 21.500. U Afganistanu je 27.000 američkih vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙