FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 26. veljače 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 26. veljače 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je popodne kako još nije vidio presudu Međunarodnog suda pravde u Den Haagu, na temelju tužbe za genocid koju je BiH podnijela protiv tadašnje SRJ, te da je stoga ne može komentirati, ali je ustvrdio da je genocid u Srebrenici nedvojbeno počinjen. Mesić je za posjeta zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva kazao da je svakome jasno da je u Srebrenici izvršen genocid, pa i sucima Međunarodnog suda pravde u Haagu. Na novinarski upit hoće li presuda za BiH utjecati i na Hrvatsku, koja je za ratne zločine tužila bivšu SRJ, Mesić je kazao kako će Hrvatska sigurno proučiti ovu presudu, te vidjeti na koji način dalje ići po svojoj tužbi.

SISAK - "Očevidom na postrojenju KP-4 INA Rafinerije nafte Sisak, gdje je 21. veljače došlo do istjecanja mazutne rosulje po obližnjem parkiralištu i okolnim kućama, te do istjecanja mazuta u Kupu, utvrđeno je da se kvar najvjerojatnije dogodio zbog upotrebe neodgovarajuće sirovine prilikom stavljanja u pogon peći na tom proizvodnom postrojenju", priopćila je danas PU sisačko-moslavačka. "Kvar na postrojenju KP-4 okarakteriziran je kao tehnološki poremećaj procesa i najvjerojatniji uzrok incidenta, dok se tehnički kvar isključuje kao uzrok incidenta", ističe se u priopćenju Policijske uprave.

ZAGREB - Zasada je poznat identitet jednog počinitelja i jedne farme s koje su dovezene goveđe strvine otkrivene jučer popodne na polju oko četiri kilometra udaljenom od Đakovačke Satnice, doznaje se danas od glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladena Pavića. Prema prvim spoznajama Ministarstva, meso od goveđih strvina korišteno je za prehranu mesoždera u jednom zoološkom vrtu i za hranu psima, a korištene su i kože, rekao je Pavić. S obzirom da je dio strvina odmah bio zakopan, još se ne zna njihov točan broj, a Ministarstvo procjenjuje da ih je između 50 i 100, rekao je Pavić.

ZAGREB - "Jesmo li spremni za rangiranje hrvatskih visokih učilišta" bila je tema okruglog stola održanog danas u Informacijskim centru EU-a u Zagrebu gdje je ujedno predstavljen CARDS projekt u području osiguranja kvalitete visokog obrazovanja u Hrvatskoj za čiju je provedbu Europska unija osigurala 600.000 eura. Cilj je projekta, koji je počeo u rujnu 2006., a trajat će do ožujka 2008., jačanje uloge Agencije za znanosti i visoko obrazovanje, uspostava nacionalne mreže osiguranja kvalitete na visokoškolskim ustanovama i izrada jedinstvenog informacijskog sustava. Državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Slobodan Uzelac ustvrdio je da unutar sveučilišta postoje velike razlike i da je, nakon uspostave mreže institucija i studijskih programa, sada najvažnije pitanje vezano uz kvalitetu studija što bi, kazao je, trebao biti ključni kriteriji i za financijsku stabilnost svake visokoškolske ustanove.

SPLIT - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas dvojici stopostotnih invalida Domovinskog rata prve skupine ugovore o darivanju kuća na padinama Marjana. Kuće, površine po 194 četvorna metra, vrijedne su oko milijun i 600 tisuća kuna i prilagođene su potrebama najtežih invalida. Potpredsjednica Kosor istaknula je, predajući ugovore Draganu Stankoviću i Anti Boškoviću, da je u mandatu ove Vlade dodijeljeno 36 kuća stopostotnim invalidima od kojih je jedan, njihov susjed Ivica Gvozden, kuću dobio prije dvije godine. Time su stambeno zbrinuti svi stopostotni invalidi sa splitskog područja.

ZAGREB - U organizaciji talijanskog Ministarstva pravosuđa i hrvatske Pravosudne akademije danas je u Zagrebu počeo dvodnevni međunarodni okrugli stol, čiji je cilj jačanje regionalne suradnje na području zaštite tržišnog natjecanja, intelektualnog vlasništva i javne nabave. Skup je namijenjen sucima, državnim odvjetnicima, inspektorima, pravnim stručnjacima te državnim službenicima iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Organizatori ističu da se kroz raspravu, koju će voditi talijanski pravni stručnjaci, Hrvatsku i ostale zemlje iz regije želi pripremiti za ulazak na jedinstveno tržište Europske unije, te im pomoći u suzbijanje korupcije i jačanju pravne sigurnosti.

RIJEKA - Predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske Jadranko Vehar upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare na loše uvjete rada u Hrvatskoj pošti (HP), te na lošu organizaciju i kadrovsku politiku u tom poduzeću. Vehar je na konferenciji nazvanoj "Poštaru poslodavac veći neprijatelj od psa" ustvrdio da je odnos prema radnicima i dostavljačima Hrvatske pošte neprihvatljiv, posebice u Središtu pošta Rijeka. Iako Hrvatska pošta pozitivno posluje, riječko središte radi u nekvalitetnim prostornim uvjetima, a ni predložene nove lokacije nisu bolje. Najveći je problem u Rijeci organizacija rada dostavljača poštanskih pošiljaka, koji moraju prenositi pošiljke teže od zakonom dopuštenih.

ZAGREB - Sindikat prometnika vlakova Hrvatske upozorio je danas na propuste u Pravilniku o organizaciji Infrastrukture Hrvatskih željeznica (HŽ), te od Uprave zatražio odgodu njegove primjene. Sindikat također traži utvrđivanje termina početka kolektivnih pregovora na kojima bi se pronašao prihvatljiv kriterij za sporan broj izvršitelja u Prometnim sekcijama. Po riječima tajnika sindikata Ante Iličića, u pravilniku se predlaže nedovoljan broj izvršitelja za normalnu realizaciju 40-satnog radnog tjedna i prava iz Kolektivnog ugovora. Posljedice predložene sistematizacije u prometnim poslovima bit će nedopušten broj prekovremenih sati, kršenje prava na odmor i godišnji odmor, kao i niz drugih radničkih prava.

RIJEKA - Iz udruge "Eko Kvarner" danas su priopćili da Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i planiranja ustrajava na očitim pogreškama u gospodarenju prostorom na Jadranu, da su doneseni prostorni planovi rezultat političke proizvoljnosti te da se jadranski resursi prepuštaju stihijskoj rasprodaji. U priopćenju "Eko Kvarner" reagira na nedavno priopćenje Ministarstva u vezi sa sadržajem letka Odbora za zaštitu Jadrana od nekontrolirane urbanizacije, čiji je član i "Eko Kvarner". Iz Ministarstva je tada navedeno da je "tvrdnja da prostorni planovi dopuštaju naseljavanje 16 milijuna stanovnika na obalnom području izvučena iz šešira" te da su "ukupna građevinska područja na hrvatskoj obali planirana za 1,4 milijuna stalnih stanovnika, 700.000 povremenih stanovnika i za 800.000 turističkih postelja". Iz "Eko Kvarnera", pak, navode da je podatak o prostornim planovima koji dopuštaju naseljavanje 16 milijuna ljudi pronađen u dokumentu "Procjena stanja u prostoru i preporuke za unaprjeđenje uređenja prostora Hrvatske", koji je izdao Savjet prostornog uređenja države i Ministarstvo, te da se taj dokument nalazi na internetskim stranicama Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙