FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liječenje boli sve značajniji zdravstveni problem i u Hrvatskoj

ZAGREB, 24. veljače 2007. (Hina) - Bol i u Hrvatskoj postaje sve značajnijim javnozdravstvenim problemom na koji hrvatsko zdravstvo i liječnici pokušavaju odgovoriti stručno i djelatno - može se zaključiti iz sve brojnijih medicinskih radova, stručnih skupova posvećenih boli i praktičnih medicinskih odgovora na bol kao zdravstveni izazov.
ZAGREB, 24. veljače 2007. (Hina) - Bol i u Hrvatskoj postaje sve značajnijim javnozdravstvenim problemom na koji hrvatsko zdravstvo i liječnici pokušavaju odgovoriti stručno i djelatno - može se zaključiti iz sve brojnijih medicinskih radova, stručnih skupova posvećenih boli i praktičnih medicinskih odgovora na bol kao zdravstveni izazov.

Još 2002. godine na hrvatski je prevedena knjiga Svjetske zdravstvene organizacije "Olakšavanje boli izazvane rakom, s vodičem dostupnosti opioida", podsjeća u stručnom osvrtu "Suvremeno liječenje boli" Anica Jelušić iz Hrvatskog društva za hospicij i palijativnu skrb.

U hrvatskoj medicinskoj javnosti u odgoju liječnika i bolesnika ima niz nesporazuma u pristupu boli, osobito kod bolesnika koji se bliže kraju životnog vijeka, upozorava Jelušić, iako tu ne treba "otkrivati toplu vodu" već samo uvoditi i razrađivati postupke koji u svijetu daju dobre rezultate.

Na trajnom poslijediplomskom tečaju "Dijagnostika i liječenje neuropatske boli", održanom u studenom prošle godine u Osijeku za liječnike obiteljske medicine i specijaliste, zaključeno je kako je za liječenje neuropatske boli potreban suvremeniji multidisciplinarni i multimodalni pristup.

Praktična iskustva s liječenjem boli ima Ambulanta za liječenje boli Opće bolnice Sv. Duh, te slične zagrebačke ambulante pri Institutu za tumore, Klinici za dječje bolesti i Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

U hrvatskim gradovima premalo je takvih i sličnih ambulanti, a voditeljica ambulante na Svetom Duhu dr. Dragica Franić-Kasunić ističe da i Zagreb oskudijeva takvim "lječilištima boli".

Kroz zagrebačku Ambulantu za liječenje boli od njezina osnivanja 1. travnja 2006. do kraja godine prošlo je 117 pacijenata s ukupno 625 posjeta, stoji u osvrtu Borke Cafuk, objavljenom u Liječničkim Novinama.

Kako kaže Franić-Kasunić, liječnica s dugogodišnjim iskustvom liječenja boli, liječnici i sestre doslovno su zatrpani navalom pacijenata pa se radi sve kako bi se ambulanta prostorno proširila i kadrovski popunila.

Potrebna je i dodatna edukacija, te informiranje operatera i liječnika jer, kaže Franić-Kasunić, još uvijek mnogi pacijenti, pa i liječnici, ne znaju da uopće postoji ambulanta toga tipa.

Ambulantu za liječenje boli zamislio je još prije nekoliko godina predstojnik Zavoda za anesteziologiju i intenzivno liječenje dr. Davorko Djulepa.

Ne samo da je liječenje boli svjetski trend, ističe dr. Djulepa, nego je u srži naše ideje stvaranje mogućnosti pružanja široke lepeze metoda liječenja pacijenata s malignomima. Ističe kako su upravo anesteziolozi najviše pozvani liječiti bol, jer su za tako nešto i školovani.

Ambulanta, zasad, ordinira tri puta tjedno, što je s premalo s obzirom na interes. Ipak, kontakt telefon za pacijente otvoren je 24 sata dnevno.

Uskoro bi ambulanta trebala proraditi punim kapacitetom, najavljuje njezina voditeljica. Za sada u ambulanti rade tri anesteziologa, a metode liječenja boli uključuju akupunkturu i elektrostimulaciju, uz medikamente, bioptron lampu, biolaser, laser akupunkturu itd. Najčešće se ipak koristi akupunktura.

Dr. Franić-Kasunić naglašava izvrsnu suradnju s liječnicima Opće bolnice Sveti Duh, jer im kirurzi i ginekolozi odmah šalju pacijente oboljele od karcinoma kako bi što prije započelo liječenje boli.

Slične ambulante u Zagrebu postoje pri Institutu za tumore, Klinici za dječje bolesti i KBC-u Zagreb, no u njima se ne nalazi toliki spektar terapijskih postupaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙