FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo kulture i program EU za kulturnu suradnju

ZAGREB, 24. siječnja 2007. (Hina) - Pomoćnica ministra kulture za međunarodnu kulturnu suradnju Nina Obuljen na današnjem je susretu s novinarima "Vrijeme za kulturu" govorila o programu Europske unije za kulturnu suradnju.
ZAGREB, 24. siječnja 2007. (Hina) - Pomoćnica ministra kulture za međunarodnu kulturnu suradnju Nina Obuljen na današnjem je susretu s novinarima "Vrijeme za kulturu" govorila o programu Europske unije za kulturnu suradnju.

Do pristupa u EU ne će doći do promjena u vezi poreznih izuzeća, nulte stope na knjigu i izuzeća za kino ulaznice, a nakon toga stopa za knjigu vjerojatno će biti između pet do osam posto, rekla je.

Istaknula je da Ministarstvo kulture uvijek podupire zaštitu i afirmaciju autora, što će primijeniti i glede naknada za prazne nosače zvuka te za pravo javne posudbe.

Zakonski je predviđeno ubiranje prihoda za pravo javne posudbe koji bi se distribuirali autorima, no, da bi do toga došlo autori moraju registrirati udrugu koja će ih zastupati, što će se riješiti ugovorom s nekom od postojećih udruga za zaštitu autorskih prava.

Obuljen je govorila i planove za 2007. s "Kulturnom kontaktnom točkom", osnovanom pri Ministarstvu, kojoj je svrha poboljšati zajedničko europsko kulturno područje kroz kulturnu suradnju - daljnje razvijanje internetskih stranica, organizacija seminara za kulturne djelatnike po županijama, potpora u izradi projekata.

U Hrvatskoj nitko nikome nije konkurencija u dobivanju sredstava na međunarodnoj razini. Za nas je dobro da se prijavi što više projekata kako bi se stvorio imidž dobrog partnera koji nudi dobre projekte, istaknula je.

Ocijenila je da je važno postrožiti kriterije za pisanje izvješća i ugovora kad se komunicira s EU, kako se ne bi dogodilo da se, primjerice, šalju zahtjevi bez prijavnice ili prekoračuju rokovi.

Proračun za međunarodnu kulturnu suradnju je 15,4 milijuna kuna, a u prvom roku odobreno je 5,2 milijuna.

Obuljen je podsjetila da je, zbog posebne dinamike planiranja međunarodne suradnje, natječaj za te programe, uz rok do 15. rujna, dobio još jedan, do 15. ožujka, čime bi se, rekla je, trebala poboljšati kvaliteta programa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙