FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski zastupnici raspravljali o javnom bilježništvu

ZAGREB, 25. siječnja 2007. (Hina) - U popodnevnom dijelu zasjedanja Hrvatskog sabora zastupnici su raspravljali o Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna zakona o javnom bilježništvu.
ZAGREB, 25. siječnja 2007. (Hina) - U popodnevnom dijelu zasjedanja Hrvatskog sabora zastupnici su raspravljali o Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna zakona o javnom bilježništvu.

Klub zastupnika HDZ-a podupro je izmjene i dopune tog zakona, a oporbeni klubovi imali su primjedbe, ocjenjujući da se, unatoč većoj konkurenciji među javnim bilježnicima, neće smanjiti cijene njihovih usluga.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin je, u ime predlagača, izvijestila da se zakon iz 1993., izmijenjen i dopunjen godinu kasnije, ponovno treba izmijeniti jer se dosad u praksi pokazalo da su neke njegove odredbe neprecizne. Cilj izmjena je ravnomjerniji raspored javnobilježničke službe i bolja dostupnost građanima, rekla je, uz ostalo, ministrica Lovrin.

U ime Kluba HDZ-a, Dražen Bošnjaković pohvalio je nastojanja da se poveća broj javnobilježničkih ureda, istaknuvši da su javni bilježnici, za desetak godina koliko rade u hrvatskom pravnom sustavu, pridonijeli pravnoj i poslovnoj sigurnosti. Podržao je i to što će Ministarstvo pravosuđa ubuduće biti ovlašteno pokretati disciplinski postupak protiv javnih bilježnika.

Ingrid Antičević Marinović je, u ime Kluba SDP-a, ocijenila da su javni bilježnici dragocjeni kao ispomoć pravosuđu, dodavši kako je "neshvatljivo zašto Ministarstvo nije poslušalo mišljenje javnobilježničke komore posebice kada je riječ o napretku u struci, što se", kako je rekla, "izmjenama zakona ne stvara".

Klub IDS-a smatra da povećanje broja javnih bilježnika i veća konkurencija, nažalost, neće pridonijeti smanjenju cijena usluga. Da izmjene zakona neće zaštiti građane "od harača", odnosno tarifa javnih bilježnika, istaknuo je i Klub HSP-a.

Klub HSS-a navodi da će njihova podrška izmjenama zakona ovisiti o tome hoće li se prihvatiti njihovi amandmani, baš kao i Klub HNS-a iz kojega upozoravaju da su se neki bilježnici obogatili na uštrb građana.

Jozo Radoš je u ime Kluba HNS-a upitao "zašto je trebalo 10 godina da se shvati da raspored mreže javnih bilježnika, uspostavljen još tijekom rata, nije dobro pogođen", te je zaključio kako je održavanju takvog stanja pridonijela jaka "javnobilježnička elita".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙