FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pliva tužila Hanfu Upravnom sudu

ZAGREB, 22. veljače 2007. (Hina) - Farmaceutska tvrtka Pliva izvijestila je danas da je, sukladno svojoj najavi od 24. siječnja ove godine, Upravnom sudu Republike Hrvatske podnijela tužbu protiv Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
ZAGREB, 22. veljače 2007. (Hina) - Farmaceutska tvrtka Pliva izvijestila je danas da je, sukladno svojoj najavi od 24. siječnja ove godine, Upravnom sudu Republike Hrvatske podnijela tužbu protiv Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

"Pliva smatra nepravilnim i nezakonitim Hanfino rješenje od 18. siječnja 2007. u kojem se navodi da Pliva u razdoblju od 13. do 17. ožujka 2006. nije dioničare upoznala s cjenovno osjetljivim informacijama", navodi se u priopćenju Plive objavljenom na web stranicama Plive i Zagrebačke burze.

Pliva je, kako se navodi, ispunila Hanfine zahtjeve i o njezinom rješenju obavijestila dioničare koji su prodali Plivine dionice u razdoblju od 13. do 17. ožujka 2006. godine.

Naime, Hanfa je u siječnju naložila Plivi da njeno rješenje (od 18. siječnja 2007.) dostavi dioničarima koji su to bili u razdoblju od 13. do 17. ožujka 2006. godine i koji su tada prodali dionice.

U tom je rješenju Hanfa navela kako smatra da je Pliva bez odgode morala izvijestiti javnost i tadašnje dioničare o dopisu islandskog Actavisa iz ožujka prošle godine, a u kojem je Actavis izložio osnovne elemente svoje neobvezujuće ponude za preuzimanje Plive.

U rješenju stoji da je Pliva, odnosno njezin predsjednik Uprave Željko Čović, 13. ožujka 2006. primio Actavisov dopis u kojem se predlaže spajanje Plive i Actavisa, uz ponudu od 570 kuna po dionici za sve Plivine dionice.

Taj je dopis Hanfa ocijenila kao informaciju koja je mogla utjecati na cijenu dionica, pa je nastala obveza da o njima tada bez odgode izvijesti javnost, što nije učinjeno.

Stoga je Plivi naloženo da Hanfino rješenje dostavi dioničarima koji su to bili u razdoblju od 13. do 17. ožujka 2006. godine i koji su tada prodali dionice, a pravni lijek protiv tog rješenja, na koje nije moguća žalba, je podnošenje tužbe Upravnom sudu.

Pliva je, nakon objave Hanfina rješenja, 24. siječnja priopćila da "ne odstupa od čvrstog stava da je postupala u skladu s relevantnim Pravilima Zagrebačke i Londonske burze, a u najboljem interesu svojih dioničara, zaposlenika i šire zajednice" te da se tijekom cijele transakcije u cijelosti pridržavala Zakona o preuzimanju dioničkih društava te o tržištu vrijednosnih papira, kao i burzovnih pravila i ostalih primjenjivih propisa.

Iz Plive su također naveli da, budući da se radilo o neobvezujućem iskazivanju višestruko uvjetovanog interesa, Pliva nije objavila sadržaj Actavisovog dopisa od 13. ožujka 2006. godine neposredno po njegovom primitku.

"Međutim, slijedom Actavisove javne objave spomenutog interesa, Pliva je 17. ožujka 2006. godine obavijestila svoje dioničare o njegovom primitku te iznijela svoj stav da Actavisova ponuda ne odražava pravu vrijednost kompanije. Tijekom cijelog procesa preuzimanja Pliva je postupala u skladu sa savjetima domaćih i inozemnih pravnih stručnjaka te promptno odgovarala na sve Hanfine upite i zahtjeve", naveli su iz Plive i u tom priopćenju od 24. siječnja ove godine najavili da će protiv Hanfa-e podnijeti tužbu Upravnom sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙